Dom kulture


DOM KULTURE “RADIVOJ UVALIĆ-BATA”

Istorijat doma kulturedomkulture-3
Dom kulture je ustanova koja, na području SO Prokuplje okuplja amatere, omogućavajući im da, kroz rad u svojim sekcijama, iskažu svoje talente u različitim oblicima umetničkog stvaralaštva. Osnovan je 1975. Godine, kao izraz potrebe da se interesovanja, energija i ideje različitih pojedinaca objedine na jednom mestu. U sastavu doma kulture rade sledeće sekcije:
Kulturno umetnicko drustvo “Abrašević”

Oslanjajući se na dugu tradiciju pevačkog društva “Jug Bogdan”, formiranog 1894. godine, okuplja stotinak amatera, pre svega mladih-učenika prokupačkih škola, koji nastoje da očuvaju duh izvornosti u narodnom stvaralaštvu, negujući prave vrednosti srpskoga naroda, sa posebnim osvrtom na Toplički kraj i njegovo kulturno blago i zaostavštinu, ne zapostavljajući tradicije drugih naroda.
Osim folklorista, u sastavu “Abraševica”, radi narodni orkestar, grupa pevača, kao i solisti, interpretatori narodnih pesama.
Posebno polje interesovanja su običaji ovoga kraja, koji se čuvaju u scenskim adaptacijama. Članovi “Abraševića” nastupaju u gradu, širom Toplice, a i u celoj Srbiji. Sedamdesetih godina bilo je putovanja i koncerata u Švajcarskoj. Osim interne produkcije, KUD se javlja kao organizator gostovanja poznatih i proverenih umetnika kakvi su Brankica Vasić, Stanisa Stošić, Sestre Trmčić, Božidar Milošević i drugi, sve u cilju podizanja ukusa publike na viši nivo. Slava “Abraševića” je Đurđevdan. Društvo je 2004.godine odlikovano poveljom svetog Prokopija.
U sezoni koja je počela, postoje planovi da se postave barem dve nove koreografije, obnovi deo nošnje i nabave neki neophodni instrumenti, a na proleće se očekuje i audicija za veoma gledanu emisiju “Jeka” trećeg kanala.

domkulture-2Amatersko pozorište gotovo da nije prestalo da postoji od prve pozorišne prestave u izvodjenju Prokupačkih glumaca. Bio je to “Đido” u kafani “Raponja”, nakon čega scenski pregaoci visoko nose luč prosvetiteljstva i kulture ovoga kraja. Nakon rata, pozorište je bilo profesionalno, do gašenja 1956. godine, ali odmah nastavlja svoje trajanje kroz amaterski status. Kroz pozorište su prošli mnogi umetnici koji su stekli visok renome i popularnost širom Srbije. Među njima su : Dušan Janićijević, Aleksandar i Uros Glovački, Tomislav Pejčić, Miodrag Đukić, Mihajlo Kostić-Pljaka, Ljiljana Dragutinović, Dragana Radojević, Miroslav Jović… Pozorište okuplja pedesetak amatera na dečjoj, omladinskoj i sceni za odrasle. U najveće uspehe ubraja se 4. mestu na republičkom festivalu amaterskih pozorišta u Kuli, osvojeno 2004. godine sa predstavom “Hamlet iz Mrduše Donje”, kao i niz nagrada na republičkim smotrama, bilo za predstave u celini bilo za pojedince. Pozorište nastoji da prati svetske trendove u modernoj dramaturgiji, ali i da očuva teatarsku baštinu evropske i srpske dramske knjizevnosti, bivajući svojevrsna škola života.
U planu za godinu 2005. su tri premijere: jedna na sceni za decu i dve za odrasle: “Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića u režiji Zorana Cvetkovića, “Koštana” Bore Stankovića u režiji Hranislava Dragutinovića, povodom obelezavanja 35- godišnjice pozorišnog rada Miroljuba Mirovića, kao i povratak na scenu “Srpske drame” Sinise Kovačevića.

Knjizevno društvo “Rade Drainac”, ne bez ponosa noseći ime jednog od najvećih srpskih pesnika, rođenog u Trbunju kraj Blaca, afirmise pisanu reč, od kraja šezdesetih godina naovamo, okupljajući književne stvaraoce Toplice i nastojeći da im omogući objavljivanje knjiga poezije i proze. Nastupajući u raznim sredinama širom zemlje i ugošćavajući književnike iz Srbije, izdajući casopis “Tok”(od maja 1966. godine), Prokupački stvaraoci, pogotovo kroz organizovanje književne manifestacije “Drainčevi susreti pesnika”, već više od tri decenije, nastavljaju neprekinutu nit izdavaštva i štamparstva ovoga kraja započetu jos 1929. godine u časopicu “Luča”. Neki od dobitnika Drainčeve nagrade za poeziju su: Matija Bećković, Stevan Raičković, Tanasije Mladenović, Slobodan Rakitić… Od poznatih pisaca, u društvu su ponikli Ivan Ivanović, Rade Vojvodić, Voja Krasić, Aleksandar Černov, Dane Stojiljković, a sada ga predvode Dragoljub Cane Mirković, Daniel Jovanović, Milivoje Krstić, Dragan Ognjanović, Slavimir Demirović… Toplički stvaraoci su 2004. godine objavili nekoliko desetina knjiga.
Nakon izdvajanja grupe pesnika u posebno društvo, doslo je do sporazuma i sada, udruženi, književni stvaraoci pristupaju realizaciji ambicioznog plana, koji se tiče izdavanja tri knjige Topličkih autora, književnih večeri, promocija, gostovanja…

ADRESA: KOSTE VOJINOVIĆA 1, PROKUPLJE
TELEFON: O27/ 321-002
FAKS: 027/ 324-370

 

Veličina slova: