Винарија „Топлички виногради”,која се налази у селу Гојиновац код Прокупља,свечано је отворена у присуству неколико стотина званица,који су дошли из свих крајева Србије и иностранства да присуствују отварању највеће винарије на Балкану.
Модерна винарија изграђена је на пет нивоа,простире се на површини од 9.000 квадратних метара са капацитетом прераде 600.000 литара вина и опремљена је најсавременијом технологијом за прераду вина. Овде је стално запослење нашло 30,као и око 60 сезонских радника,што је од великог значаја за оживљавање топличких села.
Свечаности отварања винарије претходио је обилазак комплекса од 40 хектара винограда,а гости су имали прилику и да виде огромне површине,око 60 хектара земљишта које је обрађено и припремљено за нове засаде.
Власник винарије Миломир Ковачевић је истакао да му је посебно задовољство узгајање аутохтоне сорте грожђа прокупац,по којој је топлички крај био познат,тако да је ова сорта и највише заступљена. На „Топличким виноградима” гаји се и шардоне,гаме, каберне,мерлот. Према речима Ковачевића,циљ је враћање традицији и подстицај виноградарства,занемарене и некада уносне пољопривредне гране у Топлици.
– Желео сам да отварањем винарије подстакнем обнову виноградарства,по чему је овај крај био познат,као и да се обнови позната врста грожђа прокупац,рекао је Ковачевић и додао да,захваљујући добијеној лиценци о заштити географског порекла те сорте,„Топлички виногради” ће настојати да вино од сорте прокупац буде национални бренд.
– Производићемо га по традиционалној технологији,чак ћемо га и чувати онако како је чувано пре много векова,у дрвеним храстовим бурадима,додао је директор Драган Ковачевић.
Вина произведена у највећој винарији на Балкану су врхунског квалитета: Бургундац, Шардоне,Прокупац,Розе,Каберне,Пино ноар,Совињон,као и вино Епигенија, јединствено као и феномен у овом крају,а то је ток реке Топлице.
У забавном делу програма учествовали су Марија Килибарда,Иван Ивановић,група "Фрајле" и КУД „Абрашевић“.