Манифестације


У Прокупљу се сваке године организују традиционалне културно-историјске манифестације које својим садржајем и програмом подсећају грађане и посетиоце на значајне датуме или личности наше прошлости.

Једна од најпознатијих градских манифестација је прослава градске славе дана Светог Прокопија 21. јула,свеца по коме је град добио име и чије се мошти налазе у цркви у граду .Славље почиње 20. јула бројним спортским такмичењима и културним дешавањима.

У Прокупљу се крајем августа и почетком септембра, деценијама одржавају Међународни књижевни ,, Драинчеви сусрети’ уз доделу ,,Драинчеве награде’ за најбољу књигу поезије у претходној години. У част великог српског песника Радета Драинца ,неколико дана гостују најпознатији песници из Србије и околине.

Крајем августа у Прокупљу се одржава и традиционална Међународна ликовна колонија ,,Меморијал Боже Илића’ у знак сећања на великог српског сликара. Сликари су гости родног села Боже Илића – Житног Потока,

Том приликом се додељује и награда која носи име овог великана за најбољу изложбу на територији Републике Србије у претходној години. На завршетку колоније, у градској галерији ,,Божа Илић’ гости- сликари излажу своје слике.