Дом културе


ДОМ КУЛТУРЕ „РАДИВОЈ УВАЛИЋ-БАТА“

Историјат дома културеdomkulture-3
Дом културе је установа која, на подручју СО Прокупље окупља аматере, омогућавајући им да, кроз рад у својим секцијама, искажу своје таленте у различитим облицима уметничког стваралаштва. Основан је 1975. Године, као израз потребе да се интересовања, енергија и идеје различитих појединаца обједине на једном месту. У саставу дома културе раде следеће секције:
Културно уметницко друство „Абрашевић“

Ослањајући се на дугу традицију певачког друштва „Југ Богдан“, формираног 1894. године, окупља стотинак аматера, пре свега младих-ученика прокупачких школа, који настоје да очувају дух изворности у народном стваралаштву, негујући праве вредности српскога народа, са посебним освртом на Топлички крај и његово културно благо и заоставштину, не запостављајући традиције других народа.
Осим фолклориста, у саставу „Абрашевица“, ради народни оркестар, група певача, као и солисти, интерпретатори народних песама.
Посебно поље интересовања су обичаји овога краја, који се чувају у сценским адаптацијама. Чланови „Абрашевића“ наступају у граду, широм Топлице, а и у целој Србији. Седамдесетих година било је путовања и концерата у Швајцарској. Осим интерне продукције, КУД се јавља као организатор гостовања познатих и проверених уметника какви су Бранкица Васић, Станиса Стошић, Сестре Трмчић, Божидар Милошевић и други, све у циљу подизања укуса публике на виши ниво. Слава „Абрашевића“ је Ђурђевдан. Друштво је 2004.године одликовано повељом светог Прокопија.
У сезони која је почела, постоје планови да се поставе барем две нове кореографије, обнови део ношње и набаве неки неопходни инструменти, а на пролеће се очекује и аудиција за веома гледану емисију „Јека“ трећег канала.

domkulture-2Аматерско позориште готово да није престало да постоји од прве позоришне преставе у изводјењу Прокупачких глумаца. Био је то „Ђидо“ у кафани „Рапоња“, након чега сценски прегаоци високо носе луч просветитељства и културе овога краја. Након рата, позориште је било професионално, до гашења 1956. године, али одмах наставља своје трајање кроз аматерски статус. Кроз позориште су прошли многи уметници који су стекли висок реноме и популарност широм Србије. Међу њима су : Душан Јанићијевић, Александар и Урос Гловачки, Томислав Пејчић, Миодраг Ђукић, Михајло Костић-Пљака, Љиљана Драгутиновић, Драгана Радојевић, Мирослав Јовић… Позориште окупља педесетак аматера на дечјој, омладинској и сцени за одрасле. У највеће успехе убраја се 4. месту на републичком фестивалу аматерских позоришта у Кули, освојено 2004. године са представом „Хамлет из Мрдуше Доње“, као и низ награда на републичким смотрама, било за представе у целини било за појединце. Позориште настоји да прати светске трендове у модерној драматургији, али и да очува театарску баштину европске и српске драмске књизевности, бивајући својеврсна школа живота.
У плану за годину 2005. су три премијере: једна на сцени за децу и две за одрасле: „Путујуће позориште Шопаловић“ Љубомира Симовића у режији Зорана Цветковића, „Коштана“ Боре Станковића у режији Хранислава Драгутиновића, поводом обелезавања 35- годишњице позоришног рада Мирољуба Мировића, као и повратак на сцену „Српске драме“ Синисе Ковачевића.

Књизевно друштво „Раде Драинац“, не без поноса носећи име једног од највећих српских песника, рођеног у Трбуњу крај Блаца, афирмисе писану реч, од краја шездесетих година наовамо, окупљајући књижевне ствараоце Топлице и настојећи да им омогући објављивање књига поезије и прозе. Наступајући у разним срединама широм земље и угошћавајући књижевнике из Србије, издајући цасопис „Ток“(од маја 1966. године), Прокупачки ствараоци, поготово кроз организовање књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“, већ више од три деценије, настављају непрекинуту нит издаваштва и штампарства овога краја започету јос 1929. године у часопицу „Луча“. Неки од добитника Драинчеве награде за поезију су: Матија Бећковић, Стеван Раичковић, Танасије Младеновић, Слободан Ракитић… Од познатих писаца, у друштву су поникли Иван Ивановић, Раде Војводић, Воја Красић, Александар Чернов, Дане Стојиљковић, а сада га предводе Драгољуб Цане Мирковић, Даниел Јовановић, Миливоје Крстић, Драган Огњановић, Славимир Демировић… Топлички ствараоци су 2004. године објавили неколико десетина књига.
Након издвајања групе песника у посебно друштво, досло је до споразума и сада, удружени, књижевни ствараоци приступају реализацији амбициозног плана, који се тиче издавања три књиге Топличких аутора, књижевних вечери, промоција, гостовања…

АДРЕСА: КОСТЕ ВОЈИНОВИЋА 1, ПРОКУПЉЕ
ТЕЛЕФОН: О27/ 321-002
ФАКС: 027/ 324-370

 

Величина слова: