Дом културе


ДОМ КУЛТУРЕ „РАДИВОЈ УВАЛИЋ-БАТА“

 Дом културе „Радивој Увалић Бата“

Дом културе је установа која обухвата све гране уметности и сем тога се њима професионално бави има за циљ и да омогући аматерима да негују своје таленте. Могло би се рећи да сем културно-уметничке, Дом културе има и образовну улогу, јер редовним радом са децом ствара будуће уметнике. Основан је 1975. године, као израз потребе да се интересовања, енергија и идеје различитих појединаца обједине на једном месту. У саставу дома културе раде следеће секције: Културно уметничко друштво „Абрашевић“, Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“, Књижевно друштво „Раде Драинац“ и Секција ликовних уметника, дечји хор „Сањалице“. Дом културе је установа која кроз аматерско стваралаштво обухвата углавном све облике културног и уметничког стваралаштва. Сталне секције установе су Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“ са традицијом од 102 године.

Прва глумачка искуства у Аматерском позоришту стекли су Зоран Симоновић, Душан Јанићијевић, Михајло Костић, Урош Главацки, Љиљана Драгутиновић, Дејан Дедић и многи други. Традицију очувања народног стваралаштва од једног века бележи и Културно уметничко друштво „Абрашевић“. Такође смо поносни и на Књижевно друштво „Раде Драинац“ које окупља песнике, прозне ствараоце и посебно младе талентоване уметнике чије збирке песама, романе и друге видове писане уметности објављујемо и промовишемо не само у својој средини него и широм Србије. Не запостављамо ни ликовне ствараоце, аматере којима уступамо простор за самосталне и групне изложбе у оквиру ликовне секције.

Дом културе покретач је и организатор многих културних манифестација и организатор обележавања важних датума за град Прокупље и шире – годишњице Гвозденог пука, Топличког устанка и свих важних датума за Топлички крај и нашу земљу. Од редовних програмских активности издвајамо традиционални Фестивал дечијег стваралаштва „ФЕДЕС“, „Ивањданска ликовна колонија“,„Сретењски сусрети песника“, концерти народне, кафанске, староградске и евергрин музике, „Културно лето“. Уз периодично издавање часописа за културу и друштвена питања „ТОК“, премијере позоришних представа,књижевне конкурсе,креативне ликовне и позоришне радионице и друге видове активности. Кроз Дом културе годишње прође више десетина културних стваралаца и на хиљаде посетилаца и публике.

Дом културе организује гостовања професионалних позоришта, музичких стваралаца како класичне тако и традиционалне народне музике. Негујемо размену програма са сродним установама у региону те настојимо да своје програме поред тога изводимо и ван граница Србије на фолклорним и позоришним фестивалима.

Организујемо општинску и окружну смотру рецитатора, обележавамо значајне међународне манифестације као што је „Дечија недеља“ и друге и пружамо техничку и сваку другу подршку свим субјектима који се у нашем граду баве културом.

Ослањајући се на дугу традицију певачког друштва „Југ Богдан“, формираног 1894. године, окупља стотинак аматера, пре свега младих-ученика прокупачких школа, који настоје да очувају дух изворности у народном стваралаштву, негујући праве вредности српскога народа, са посебним освртом на Топлички крај и његово културно благо и заоставштину, не запостављајући традиције других народа. Осим фолклориста, у саставу „Абрашевића“, ради народни оркестар, група певача, као и солисти, интерпретатори народних песама. Посебно поље интересовања су обичаји овога краја, који се чувају у сценским адаптацијама. Чланови „Абрашевића“ наступају у граду, широм Топлице, у целој Србији и иностранству.  КУД Абрашевић се најпреданије бави очувањем традиције у нашем округу. Неговање традиције један је од најважнијих корака за очување идентитета сваког народа. КУД Абрашевић има бројне концерте у граду од којих је најзначајнији концерт који се изводи на тргу у оквиру обележавања градске славе.

 

КУД „Абрашевић“

Ослањајући се на дугу традицију певачког друштва „Југ Богдан“, формираног 1894. године, окупља стотинак аматера, пре свега младих-ученика прокупачких школа, који настоје да очувају дух изворности у народном стваралаштву, негујући праве вредности српскога народа, са посебним освртом на Топлички крај и његово културно благо и заоставштину, не запостављајући традиције других народа. Осим фолклориста, у саставу „Абрашевића“, ради народни оркестар, група певача, као и солисти, интерпретатори народних песама.

Посебно поље интересовања су обичаји овога краја, који се чувају у сценским адаптацијама. Чланови „Абрашевића“ наступају у граду, широм Топлице, у целој Србији и иностранству.  КУД Абрашевић се најпреданије бави очувањем традиције у нашем округу. Неговање традиције један је од најважнијих корака за очување идентитета сваког народа. КУД Абрашевић има бројне концерте у граду од којих је најзначајнији концерт који се изводи на тргу у оквиру обележавања градске славе.

Аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“

Позориште окупља педесетак аматера на дечјој, омладинској и сцени за одрасле. У највеће успехе убраја се 4. место на републичком фестивалу аматерских позоришта у Кули, освојено 2004. године, као и низ награда на републичким смотрама, било за представе у целини било за појединце. Позориште настоји да прати светске трендове у модерној драматургији, али и да очува театарску баштину европске и српске драмске књижевности, бивајући својеврсна школа живота.  При аматерском позоришту ради и дечја сцена, као и школа глуме.

Одлична сарадња са школама и предшколском установом, настала из заједничког циља да пробудимо код деце интересовање за уметност, као и да развијамо и негујемо њихове таленте, довела је до тога да сва деца предшколског и школског узраста гледају представе за децу које се одиграју у Дому културе. Полазници школе глуме, играју у представама и за своје млађе другаре. На овај начин, покушавамо да одгајамо будућу публику која ће једном гледати и све представе на вечерњој сцени.

Књижевно друштво „Раде Драинац“

Књижевно друштво „Раде Драинац“, не без поноса носи име једног од највећих српских песника, рођеног у Трбуњу крај Блаца, афирмише писану реч, од краја шездесетих година наовамо, окупљајући књижевне ствараоце Топлице и настојећи да им омогући објављивање књига поезије и прозе. Наступајући у разним срединама широм земље и угошћавајући књижевнике из Србије, издајући часопис „Ток“ (од маја 1966. године), Прокупачки ствараоци, поготово кроз организовање књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“, већ више од три деценије, настављају непрекинуту нит издаваштва и штампарства овога краја започету још 1929. године у часопису „Луча“. Неки од добитника Драинчеве награде за поезију су: Матија Бећковић, Стеван Раичковић, Танасије Младеновић, Слободан Ракитић…

Секција ликовних стваралаца

Ликовна секција при Дому културе је почела са радом 2008. године. Секција је настала из потребе да ликовни ствараоци аматери, цртачи, сликари и вајари добију институционалну подршку и афирмацију свог стваралаштва. Секција има задатак да ангажује што већи број уметника и заједно са њима припрема изложбе, манифестације и друге активности. У оквиру секције приређено је више колективних изложби како у Прокупљу тако и широм Србије. Ликовна секција организује „Ивањданску ликовну колонију“ која се одржава прве недеље јула у амбијенту манастира Ајдановац. Осим уметничке има хуманитарни и туристички карактер, будући да је приход од продаје слика насталих на колонији намењен обнови манастира у Ајдановцу задужбине краља Милутина из четрнаестог века.

адреса: ул. Косте Војиновића 1

емаил: domkulturepk@gmail.com

web: https://domkulturepk.com/

телефон: 027/321-002