Спаљивање стрништа изузетно је штетно и опасно због могућности изазивања пожара. Пољопривредник овим чином осиромашује земљиште.
Како кажу из ПСС Прокупље, с агрономског становишта, наноси велике штете са дуготрајним последицама, посебно ако се изводи сваке године.
-Спаљивањем стрништа развијају се високе температуре које убијају корисне микроорганизме, губи се значајна количина органске материје и сав азот, и убрзава опадање садржаја хумуса у земљишту. Такође, загађује се атмосфера, ремети биолошка равнотежа, а тиме и дестабилизује агроекосистем. Спаљивање жетвених остатака је законом забрањено и кажњиво. Пољопривредним произвођачима се саветује да одмах након жетве заору биљне остатке, такозвано љуштење стрништа, истичу из ПСС у Прокупљу.