Топличка академија струковних студија у Прокупљу, Одсек за пољопривредно-прехрамбене студије, организовао је 3. конференцију о агротуризму са међународним учешћем, под називом АГРОТОП 2023.
Имајући у виду да је напредак у било којој грани привреде немогућ без имплементације најновиојих научних и стручних сазнања, Одсек за пољопривредно прехрамбене студије је упутио позив релевантним научним и стручним истраживачима из земље и иностранства да доставе своје радове из областни агротуризма и пољопривреде. Како је истакнуто, пристигло је око 40 радова, разврстаних у пет секција: туризам, биљна производња, анимална производња, прехрамбена производња и заштита биља.
Председник Топличке академије струковних студија проф. Звонко Златановић, поздравним говором је и званично отворио овај научни скуп у Прокупљу.
-Наш Одсек за пољопривредно-прехрамбене студије постоји већ 47 година и носилац је данашњег научног скупа у организационом и техничком смислу. Са великом моралном обавезом пружа допринос развоју, не само града Прокупља, већ и Топличког округа и целе Србије, јер храна и пољопривреда су увек биле и биће темељ здравља и здравог живота. Пре годину дана организовали смо другу конференцију, а данас, уважавајући промене и тенденцији раста и развоја у секторима пољопривредних наука, туризма и производње здравствено безбедне хране, који су нераскидиво повезани, дефинисали смо и тематска поља у којима ћете својим стручним радом и резултатима до којих сте дошли, пружити допринос развоју пољопривреде и туризма југа Србије. Агротуризам подразумева снажну везу и узрочно последичан однос туризма и пољопривреде. Захваљујући подршци надлежних министарстава, локалне самоуправе, округа и Туристичке организације Града Прокупља, организована је ова трећа по реду конференција наше високообразовне институције, као један нови квалитет и јака спона државе у борби против исељавања младих људи и будућих кадрова. Они ће своју професионалну каријеру моћи да граде у Србији са добрим изгледима за успех и просперитет. Ти резултати мене, као председника Топличке академије струковних студија, као и моје колеге, надаље обавезују на константан напредак у осавремењавању рада са студентима, у смислу подизања стандарда, квалитета обављања делатности које обједињују образовни и примењено истраживачки рад, као део јединственог процеса високог образовања, казао је Златановић и пожелео успешан рад учесницима конференције.
Испред Града Прокупља присутне је поздравила члан Градског већа Милена Петровић, која је истакла да је топлички крај познат по пољопривредној производњи, пре свега по воћарству.
– Имамо све потенцијале за развој агротуризма, пре свега, здраву, нетакнуту природу, чист ваздух, домаћу храну и све што је потребно да би смо кренули у овај пројекат. Град Прокупље је увек спреман да са сарађује, како финансијски тако и логистички да подржи овакве пројекте. У том циљу у плану је издвајање средстава за развој агротуризма, за оживљавање топличких села и развој овога краја, казала је Петровић и додала да је Град Прокупље уз подршку Министарства за бригу о селу учинио велики напор да што више младих брачних парова остане на селу, обезбедивши им куће са окућницом. Како истиче, локална самоуправа има у плану издвајање средстава за развој агротуризма и у том циљу позива све заинтересоване инвеститоре да улажу у топлички крај.
Председник Туристичке организације Града Прокупља, Симон Симоновић, истакао је значај Топличке академије за овај крај, огромне заслуге за његов привредни и туристички развој и тим поводом директору ове установе уручио Благодарницу Туристичке организације Града Прокупља. Како истиче Симоновић, ТО Града Прокупља је за релативно кратко време знатно увећала свој туристићки промет.
-У више наврата доносили смо нашем граду различита туристичка признања, а већ сутра, свечано ће нам у Београду бити уручена Златна плакета за допринос развоју туризма Града Прокупља, истакао је Симоновић.
У радном делу конференције презентовани су радови о примени биополимера за паковање прехрамбених производа, о садржају витамина Ц у сортама јабука Зуква и Ајдаред, производњи органског лековитог и зачинског биља и многи други из области пољопривреде и туризма.