У оквиру обележавања градске славе Свети Прокопије, а у организацији Града Прокупља и Удружења спортских риболоваца „Бистро“, у Прокупљу је одржано седмо по реду такмичење у спремање рибље чорбе на отвореном, као и традиционално такмичење у пецању спортских риболоваца на реци Топлици.
Због лоших временских прилика спремање рибље чорбе ове године морало је да буде одржано у покривеном делу зелене пијаце у прокупачком насељу „Царина“, како би котлићи, кулинарски мајстори и бројни посетиоци били заштићени од кише.
–На такмичењу је учествовало 15 екипа, и могу да кажем да је ова манифестација из године у годину све масовнија, јер нам се придружује све више људи, не само из Прокупља већ из целог топличког краја, пре свих прилазе нам млади риболовци, као и врсни мајстори кулинарства познати по спремању рибље чорбе и других рибљих специјалитета, рекао је Срђан Радосављевић, председник Удружења спортских риболоваца „Бистро“.
Он је нагласио да ова манифестација траје седам година, а да од 2019. године она нема такмичарски карактер, како је било на почетку замишљено већ је претворена у ревијалну манифестацију па су сви учесници у спремању рибље чорбе у котлићима на отвореном и победници такмичења.
Да је ова манифестација све масовнија показало је то, што су се традиционално успешним екипама сада придружили нови чланови и бројно их ојачали, а да су неке због велике бројности морале да се поделе на две и више екипа. Тако је и овог пута своје место крај узаврелог котлића са рибом нашла и екипа Удружења војних пензионера, вишеструких победника овог такмичења. Ту су биле и екипе Спортских риболоваца из Прокупља, екипе из Стражаве, Пејковца, Јасенице и три екипе из насеља „Гарић“, екипа Ауто сервиса Илић из Ђакуса и друге екипе углавном из Прокупља међу којима је било и много оних који су се по први пут, и то веома успешно опробали у кувању рибље чорбе.
У квалитет и одличан укус чорба уверили су се бројни посетиоци који су стрпљиво дочекали да котлићи завру и да након отприлике два сата чорба буде готова и спремна за дегустацију. И заиста, тешко је било оценити која је чорба најбоља јер су све имале посебан, различити и укус и мирис, зависно од начина спремања и састојака који су им додавани, тако да су бројни посетиоци, међу којима је било и пуно деце, могли само да уживају у јелу. Тањири су се пунили и празнили великом брзином, а многи котлићи, међу којима и онај старији од једног века, остали су празни. Пуно котлића, нажалост само упола је поједено јер киша није дозволила многим Прокупчанима да присуствују овој предивној манифестацији и пробају рибљу чорбу.
Како рече један од учесника, „ова манифестација ипак има такмичарски карактер, јер победник је она екипа која добије највише похвала дегустатора и чији котлић први остане празан“.
Квалитет и другарску атмосферу на овом сада ревијалном такмичењу, похвалио је и председник Скупштине Града Прокупља Дејан Лазић, идејни творац и оснивач те манифестације, који је понаособ поздравио сваког члана екипе учесника у спремању рибље чорбе и зажелео му добродошлицу.
У јутарњим сатима Удружење спортских риболоваца „Бистро“ организовало је и традиционално славско такмичење у пецању на реци Топлици.
Тако су у категорији јуниора највише успеха имали освајачи медаља Лука Петровић, за прво и Дарко Јовановић и Урош Миловановић за друго и треће место у пецању.
У категорији сениора победници и освајачи пехара су први Драган Ковачевић и Милош Јовановић и Предраг Ђорђевић освајачи другог и трећег места.