У складу са годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца у Србији, саветодавци у Пољопривредно стручној и саветодавној служби (ПСС) Прокупља Душка Петровић и Игор Петровић у Ужицу су присуствовали саветовању за Модул 9 на тему: “Производња, прерада и промет малих количина хране анималног порекла на пољопривредним газдинствима“.
Током предавања саведоваци су се упознали са могућностима економски одрживе производње на пољопривредним газдинствима.
-Највећи број топличких пољопривредника зараду остварује продајом вишње, шљиве, јабука, јагода, млека и других пољопривредних производа. Да би опстали на тржишту и остварили економски профитабилну проиузводњу потребно је да се приступи вишим фазама прераде. Производњом готових производа пољопривредна газдинства могу да остваре финансијски исплатљиву производњу на својим газдинствима, изјавили су саветодавци Душка и Игор Петровић и додали да је и ово један од начина одрживости живота и опстанка на селу.
Током предавања они су обишли поједина угледна пољопривредна газдинства која од својих сировина производе готове производе који су веома тражени на тржишту и на тај начин остварују већу финансијску добит.
-Знање и искуства стечена на овом саветовању настојаћемо да пренесемо топличким пољопривредницима. Уз примену нових технологија, стандарда и знања и наши пољопривредници могу на својим газдинствима да приступе вишим фазама прераде, односно са производњом полупроизвода или готових производа како би имали већу финансијску добит, рекли су саветодавци.