На Топличкој академији струковних студија у Прокупљу одржано је саветовање на тему „Спој садашњости и будућности производње шљиве и вишње на југу Србије”.
Организатор овог скупа је Саветодавна агенција „Агроном СОС“, која је на овој високообразовној установи у Прокупљу окупила пољопривредне стручњаке из области воћарства, са циљем да укаже на значај синергије традиционалне и савремене производње воћа, посебно шљиве и вишње по којима је југ Србије препознатљив.
-Велика нам је част и задовољство да можемо на Топличкој академији да организујемо ово саветовање на којем смо представили садашњост а уједно и будућност производње коштичавог воћа. У оквиру дискусије чули смо колико техничких ствари треба да буде испуњено како би један засад био функционалан, како у виду производње, тако и у виду прераде и самог финалног производа, казао је дипл.инж. воћарства, Станко Симовић, представник Агронома СОС.

Верослава Коцић, дипл. инж.пољопривреде на Топличкој академији струковних студија је изразила задовољство и захвалност свим учесницима овог скупа који су говорили о традиционалним и новим методама у воћарској производњи и захвалила се представницима Министарства пољопривреде на учешћу у дискусији и подршци које пружа развоју пољопривреде.

О овој веома важној теми за топлички крај и цео југ Србије где је у великој мери заступљена производња коштичавог воћа, посебно шљиве и вишње, говорили су Александар Табаковић (Министарство пољопривреде), Милица Јанковић, саветница у Министарству пољопривреде, Никола Михајловић (Задружни савез Србије), Жељко Тодоровић (Хоби оплемењивач), Милош Вујисић, др Саша Петровић и др. У другом делу панел дискусије било је речи о будућности воћарске производње шљиве и вишње, а организована је и дегустација разних пића произведених од шљиве и вишње.
