Роман о страдању Срба у Великом рату
12. октобра 2017.
Спортски викенд
16. октобра 2017.
Прикажи све

Албанска голгота-100 година касније

ag1 ag2

У Народном музеју Топлице,на дан ослобођења Прокупља у Великом рату,одржана је презентација експедиције „Албанска голгота-100 година касније“. Учесници ове експедиције били су Марко Николић,Ненад Митровић,Немања Нешковић и Марко Марковић. Они су у зиму 2015. године,тачно на стогодишњицу повлачења српске војске и дела народа током Албанске голготе,пешака прешли један од праваца повлачења-од Пећи до Драча и Крфа,ходајући кроз албанске Проклетије,а онда се попели и на Кајмакчалан,симболично завршавајући пут проласком кроз „Капију слободе“,на месту где је српска војска пробила фронт и ослободила земљу.

ag3

Они су Прокупчанима пренели утиске и поручили да су својим ходочашћем одали почаст својим прецима и на овај начин,који ће можда и други следити,учинили да се сећање на херојство и јунаштво наших прадедова,као и величина и значај њихових дела,никад не забораве.

Истакли су да је то први пут да је неко у част српској војсци и народу прешао овај пут пешака,без логистике.

Марко Николић и његови пријатељи сматрају да овај пут треба да буде нека врста ходочашћа сваког Србина.

-Ко год је походио острво Видо на Крфу,Плаву гробницу,место на коме под морем спава 10. 000 Срба,зна да је тако. Колико год да је повлачење преко Албаније страшан историјски тренутак за Србе,толико је и светао,јер су тада последњи пут били као један,закључио је Николић.

Чланови ове експедиције су истакли да планирају да сниме документарни филм,који би млађим генерацијама пренео њихово,односно искуство предака,који су ризиковали све да би Србија опстала.   

Поред бројних грађана,представника Војске Србије,борачких организација и  установа културе,овом догађају,присуствовала је и већник за културу Општине Прокупље Милица Ерић.

Величина слова: