Част је родити се и живети у Србији
26. фебруара 2017.
Топлички основци у част устанка
28. фебруара 2017.
Прикажи све

Амбасадори и министри гости председника Општине


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 Председник Општине Прокупље Александар Симоновић  организовао је пријем за амбасадоре који су у Прокупљу боравили поводом обележавања стогодишњице Топличког устанка.

,ambasador%201 ambasador2

Била је то прилика за међусобно упознавање и успостављање будуће сарадње  између општине Прокупље и  Краљевине Мароко,чији је амбасадор Мохамед Амине Бејхај међу првим званицама дошао у Прокупље .

-Велика ми је част што се амбасадор Краљевине Мароко одазвао нашем позиву и присуствовао централној прослави обележавања Топличког устанка. Посебно ми је драго што је такође присуствовао Свечаној академији којом је импресиониран,као и јунаштвом српског народа у Топличком устанку.

gosti%20predsednika

– Оно што желим да истакнем је амбасадорова иницијатива да што бољ,е упозна нашу општину и њене привредне потенцијале,изјавио је председник Општине Покупље Александар Симоновић.

Према његовим речима,амбасадор Краљевине Мароко је веома заинтересован да помогне нашој општини. Како је општина Прокупље воћарски крај,више прерађивачких капацитета би нашој општини много значило,с обзиром да се 90% производње воћа на територији општине Прокупље извози у сировом стању.  Поред пољопривреде,помоћ Краљевине Мароко можемо да очекујемо и у области туризма,јер је амбасадор уочио природне лепоте и околину наше општине,па је и сам предложио могућност за развој еколошког туризма. Такође његова идеја је да се општина Прокупље побратими са једним градом  Марока,као и могућност за размену ђака и студената. Амбасадор је овом приликом изразио и дивљење према српским спортистима   који су такође амбасадори наше земље и представљају је на најбољи могући начин.

Треба  подсетити да се у земљама северне Африке,Тунису,Мароку и Алжиру од 1915. до 1919. године након повлачења преко Албаније,лечило и опорављало близу 61.000 српских војника. И ова посета амбасадора Краљевине Мароко подсећа и потврђује пријатељство наше две земље. 

gosti%20predsednika2

Гост председника Општине био је и амбасадор Црне Горе,проф. Бранислав Мићуновић.  С обзиром да је  био дугогодишњи министар културе у Влади Црне Горе,њега је највише интересовало стање у установама културе у нашем граду. 

Амбасадор Мићуновић је одушевљен  говором којим се премијер Србије Александар Вучић обратио окупљенима на државној церемонији обележавања века од избијања Топличког устанка. Одушевљен је и нашим градом,његовом историјом и срдачним људима. Обишао је нову згаду Дома културе где је разговарао са радницима културе и том приликом  је договорена будућа сарадња и помоћ коју им је обећао.

gost%20ministar

 Председник Симоновић разговарао је и са министром  за омладину и спорт у Влади Србије,Вањом Удовичићем.

-Разговарали смо о стању у спорту у нашој општини и могућностима да унапредимо спорт и уредимо спортске објекте. Том приликом смо поменули уређење трим-стазе на брду Хисар где многи спортисти тренирају и обављају кондиционе припреме,а такође је она и место за рекреацију наших грађана,изјавио је председник Симоновић.   

      

Величина слова: