Уручена награда „Драинац“
29. августа 2016.
Све је спремно за почетак нове школске године
31. августа 2016.
Прикажи све

Антологија о добитницима награде „Драинац“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 У наставку програма овогодишње,47.  књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“,песници који су се у претходним годинама окитили  песничком наградом „Драинац“,али и бројни љубитељи Драинчевог  стваралаштва,присуствовали су књижевној вечери на којој је председник жирија за доделу ове награде професор Горан Максимовић одржао „Беседу о Драинцу“.

drainac%202016%201

-Велики песник и вечита луталица.Као такав био је првржен скандалима и протестима против свих друштвених правила и живео је тако,као већина правих боема,сиротињски. Међутим,нико никада није покушао да оспори његов хуманизам и хуманизам његове велике поезије,рекао је беседећи о Драинцу проф. Максимовић.

drainac%202016%202

Он је овом приликом истакао и то да је овај највећи топлички песник сасвим извесно био у нашој поезији изузетна песничка појава.

-Иако порицан од многих,па и данас када је непорецив,читавим својим бићем градио је свој песнички свет,трагајући кроз своју поезију за једном новом постојбином духа. Феномен његовог певања и мишљења,као изузетна појава у историји наше књижевности,означен је као Драинизам. Томе је највише допринело појављивање првог послератног  избора из његове поезије,који је сачинио Стеван Раичковић,нагласио је између осталог говорећи о делу и животу песника Драинца,који је обележио саме врхове наше међуратне лирике.

По завршетку овог програма,песници добитници награде „Драинац“,међу којима Живорад Недељковић,Братислав Милановић,Миљурко Вукадиновић,Зоран Богнар,Андреј Јелић Мариоков,Владимир Јагличић,Дане Стоиљковић и Гордана Ђилас,говорили су своје стихове који су објављени у антологији „Драинчеви песници II“,која је овом приликом представљена прокупачкој публици.

Антологију је  приредио  Зоран Цветковић,а објављена је у издању Народне библиотеке „Раде Драинац“.

Приликом представљања књиге у којој је како каже,сабрао све добитнике песничке награде „Драинац“ од 1996. до 2016. налазе се велика песничка имена достојна Рада Драинца.

-Имена достојна овог великог песника,чијем паћеничком животу и немерљивом стваралачком надахнућу,ми недостојни,већ више од пола века,настојимо да одамо припадајућу почаст и отргнемо их од ,пре свега-равнодушности,која је тежа од заборава,чинимо то овом књигом у којој ће занавек остати забележен део њиховог стваралаштва,рекао је приређивач антологије Цветковић говорећи о песницима који се налазе у  књизи.

Рецензент антологије „Драинчеви песници II“ и сам добитник награде „Драинац“ Миљурко Вукадиновић је истакао да је она драгоцена јер представља последње две деценије догађаја на сцени Драинац.

-Међу 25 заступљених добитника су песници свих генерација. Међу ауторима награђеним у последње две деценије је и једна песникиња Гордана Ђилас,која није усамљен пример,јер поред ње овом наградом окитила се и Зорица Коцић. Ту су и Љубомир Симовић,Божидар Шујица,Ђоко Стојчић,Алек Вукадиновић,Крстивоје Илић,Драган Борисављевић,Матија Бећковић и други. Мислим да је најсветије кад је Драинац у питању да међу добитницима има знатан број песника који су на истој таласној дужини са вокацијом топличког барда,подвукао је Вукадиновић.  

Песницима на овој манифестацији,казивањем Драинчеве поезије придружио се и познати глумац Александар Дунић,а све то нотама и песмама које је Драинац волео,обојили су виолиниста Вук Дробњак и клавириста Љубомир Вукићевић.   

 

 

  

Величина слова: