Venci na spomenik Kosti Vojinoviću
28. februara 2017.
Raspisan Đurđevdanski književni konkurs
2. marta 2017.
Prikaži sve

„Arzamas“ predstavljen Prokupčanima


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 promocija%20ivana%20dimic%20(1)

U Narodnoj biblioteci „ Rade Drainac “ prokupačkoj čitalačkoj publici predstavljen je roman „Azramas“ Ivane Dimić,dobitnice NIN-ove nagrade.

Ivana Dimić je autorka pet knjiga kratkih priča,niza drama,dramatizacija i televizijskih scenarija. Ona je peta žena koja je dobila ovu nagradu,posle Svetlane Velmar Janković,Dubravke Ugrešić,Grozdane Olujić i Gordane Ćirjanić.

promocij%202ivana%20dimic%201

O svojoj nagrađenoj knjizi Dimićiva kaže da je ona veoma jednostavna priča.

-Radi se o demenciji majke koja umire i ćerke koja je čuva. Ono što je zanimljivo jeste nesvakidašnja forma. Reč je o mozaiku od dijaloške i prozne forme. Ako se dijaloška forma tiče horizontale,nekog banalnog življenja,a vertikala neke metafizike,razmatranja o samoći,o smrti,o ljubavi i bolesti,onda imate od početka do kraja razapinjanje junakinje na krst od te horizontale do vertikale ,rekla je autorka govoreći o svojoj knjizi.

Roman je pisala sedam godina,a pisanjem se branila od dramatične bolesti svoje majke.

-Kada  sam počela da shvatam da ona ne pati,onda sam ponešto mogla i sa humorističke strane da sagledam i napišem.Temom ljubavi i smrti se svaki književnik bavi i šta god da je drugo tema,na kraju ipak to bude ljubav i smrt. Ja sam se kroz moj roman svim silama trudila da kažem i pokažem da je ljubav ipak jača od smrti. Spadam u ljude koji veruju da smrt ne znači kraj i mislim da oni koji veruju u to lakše i srećnije žive,a da je život onima koji misle da je smrt jača mnogo težak,istakla je Dimić.

O „Arzamasu“ Ivane Dimić govorio je veroučitelj Daniel Jovanović,a odlomke iz njene knjige čitali su glumci Varoškog pozorišta „Histrion“.

 

 

   

Veličina slova: