Почео упис за курсеве страних језика
29. маја 2017.
Све богатија школска библиотека у Товрљану
31. маја 2017.
Прикажи све

Бициклом до Норвешке


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

norveska%20121

Председник  Општине  Прокупље  Александар Симоновић  организовао је пријем за тим бициклиста који данас полази на пут за Норвешку,у оквиру реализације пројекта „Бициклом до слободе.

-Општина Прокупље и Комуна Хемнес у Норвешкој већ дуги низ година негују и унапређују традиционалне пријатељске односе. Ове године се у Норвешкој обележава 75 година од када је 4 200 српских и југословенских војника депортовано на принудни рад у Норвешку од стране  нацистичких окупационих сила. Заробљеници су били интернирани у логоре,где је половина њих умрло или су убијени. Многи су се спасили захваљујући  помоћи коју су добијали од норвешког становништва. У част заробљеника 23. јуна ће се у општинама Хемнес која је побратимљена са општином Прокупље и општини Вефсн одржати државна манифестација на којој ће присуствовати делегација Општине Прокупље. У жељи да и сами допринесу обележавању  тог догађаја ,трочлана експедиција ће данас из Прокупља бициклама кренути на пут за Норвешку,како би стигла на  централну манифестацију. Општина Прокупље их је подржала у том подухвату,са жељом да тај пут пређу што боље и без проблема стигну до циља,   рекао је председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Пројекат „Бициклом до слободе“   осмислили су млади Прокупчани Кристина Стаменковић и Југослав Стoшић а придружио им се и бициклиста Ненад Гаћеша  из  Јабуке.

-У част наших Топличана и свих других заробљеника одлучили смо да  бициклама пређемо  пут до Норвешке који је дуг око 1700 км. Такође желимо да дамо допринос и неговању српско-норвешког пријатељства и традиционално добрим односима између ова два народа.  У томе нам је највише помогла Општина  Прокупље која је била наш први спонзор,а помогли су нам и  наши пријатељи из Норвешке и многе фирме и  компаније,казала је Кристина Стаменковић,члан  бициклистичке експедиције,која ће сутра на путу кроз Србију положити венце  на споменике заробљеницима у Кикинди и Јабуци,а потом наставити  пут за Норвешку.

Овом приликом  бициклисти су се  захвалили Општини Прокупље која је издвојила 100 хиљада динара за овај пројекат,као и другим спонзорима  који су  помогли његову реализацију.  Удружењима Срба из Норвешке,  Ђачком  парламену  и пријатељима из Општина Хемнес и Вефсн,  Друштвоу пријатељства „Норвешка-Западни Балкан“,  фирме,„Рич“,„Чип“ и „Гама“,„Атлас Сервис“,ИДЕА,као  и многим другим  спонзорима. 

norveska%20122

 

 

 

      

Величина слова: