Čuvajte životnu sredinu
17. marta 2017.
Bogat i raznovrstan program
21. marta 2017.
Prikaži sve

Borbena dejstva u Topličkom ustanku


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

borbena%20dejstva

Udruženje rezervnih vojnih starešina Prokuplja za članove i predstavnike boračkih organizacija organizovalo je predavanje na temu Borbena dejstva  ustanika tokom Topličkog ustanka”.

O pripremama i borbama tokom ustanka govorio je predsednik udruženja Sandre Petkoski koji je naglasio da se još u septembru 1916. godine počelo organizovano da  radi na podizanju oružanog otpora protiv okupatora u Toplici.

– Toplički ustanak  u Prvom svetkom ratu bio je jedini u okupiranoj Evropi. Veliko nezadovoljstvo naroda i zločini primorali su narod da se oružanom borbom u februaru 1917. godine suprostavi zlodelima okupatora. Centar ustanka bio je u Toplici,a borbe su se proširile u Jablanici,Pustoj Reci,Ibarskoj dolini sve do Rudnika i Ozrena na istoku,rekao je Petkoski i dodao da Topličani nisu žalili svoje živote za slobodu.

On je posebno podvukao značaj mnogobrojnih manifestacija posvećenih  obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka u Prokuplju koje su održane tokom februara.

-Kroz održane manifestacije mladi naraštaji su se detaljnije upoznali za uzrocima i posledicama Topličkog ustanka,zločinima okupatora,borbenim dejstvima i  istorijskom značaju ovog događaja,ne samo za Toplicu,nego za celu Srbiju,napomenuo je predsednik udruženja. 

Veličina slova: