Планинари из Прокупља добили лиценце за водиче
7. августа 2014.
Колонија „Меморијал Божа Илић“ на Грепцу
11. августа 2014.
Прикажи све

Бугарски историчари посетили Прокупље


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

bugari2 bugari3

Народни музеј Топлице у Прокупљу посетили су историчари из Бугарске,предвођени председником Војно-историјске комисије Иваном Сапунџијевом.

– Ово је прилика да наставимо започету сарадњу од прошле године у Бугарској са обележавања стогодишњице од битке на Брегалници,рекао је Сапунџијев,додајући да је том приликом професор историје на Нишком универзитету и сарадник прокупачког музеја Божица Младеновић била једина из Србије,која је присуствовала том догађају.

Војно-историјска комисија у Бугарској,према речима овог историчара формирана је пре 100 година указом бугарског цара Фердинанда.

– У посети смо Прокупљу зато што желимо да сагледамо реалну историјску слику тог времена. Имајући у виду историјска документа која се налазе у Бугарској,знамо да је Рилска дивизија,која је за време Другог светског рата била стационирана у Нишу и Прокупљу,починила многе злочине и зверства над српским становништвом. Овде смо да бисмо сазнали и историјске податке српске стране,истакао је Иван Сапунџијев.

Четворочлана историјско-војна делегација из Бугарске,овом приликом у Прокупљу посетила је место одакле је чувени „Гвоздени пук“ кренуо у ратне победе,споменик палим борцима у центру града и споменик Косте Војиновића.   

Величина слова: