Част је родити се и живети у Србији
26. фебруара 2017.
Топлички основци у част устанка
28. фебруара 2017.
Прикажи све

Час посвећен Топличком устанку


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

cas1(1)

У  свим основним и средњим школама у Србији,па и у Прокупљу први час био је посвећен стогодишњици Топличког устанка на којем су професори говорили о значају овог историјског догађаја. Ученицима се говорило о узроцима подизања устанка и злочинима које су окупатори чинили народу Топлице.

cas2

– Топлички устанак је једини оружани устанак који је подигнут у некој окупираној европској држави током Првог светског рата. На подручју Топлице многа злодела су чинили  окупатори,као што су убијање људи,протеривања са огњишта,уништавање имовине и присилна мобилизација Срба за бугарску војску. Велико незадовољство народа,нада и жеља за слободу разлог су подизања устанка,речено је на часовима и истакнуто да је током устанка убијено 8.767 особа,од чега 5.383 у Топлици.

Основци и средњошколци су се упознали и са злочинима које је бугарски окупатор чинио након крваво угушеног краткотрајног устанка,када је убијено око 20 хиљада људи,жена и деце и уништено и запаљено више од 43 хиљаде објеката.

Поводом обележавања века Топличког устанка одржано је и Општинско- квиз такмичење основних школа на којем су прво место заузели ученици ОШ Никодије Стојановић Татко и 9.октобар.

На Окружном такмичењу,на којем су учествовали ученици основних школа из Прокупља,Житорађе,Блаца и Куршумлије,прво место заузели су прокупачки основци из Таткове школе у саставу Маријана Јовановић,Павле Павловић и Илија Вукановић.

Часови о устаницима,Кости Војиновићу,Кости Пећанцу и устанку одржани су у Медицинској школи Др Алекса Савић,Пољопривредној и Техничкој школи 15.мај.

 Ученици Гимназије у Народном музеју Топлице посетили су нову сталну поставку Топлички устанак 1917. на којем су се упознали са догађајима од пре 100 година.

  

Величина слова: