Ministarstvo finansira realizaciju projekta
16. januara 2015.
Timskim radom do dobre ocene
20. januara 2015.
Prikaži sve

Časni krst osvojio Milan Bulajić


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Dvadesettrogodišnji Milan Bulajić,apsolvent Fakulteta za fizičku kulturu,pobednik je ovogodišnjeg plivačkog takmičenja za Časni krst,koje već drugu godinu zaredom organizuje Crkva Sveti Prokopije u Prokuplju.

Ova časna manifestacija održana je na Rastovničkom jezeru,u okviru proslave velikog pravoslavnog praznika Bogojavljanje,gde se okupilo nekoliko stotina ljudi da podrži hrabre takmičare,od kojih najstariji ima 59 godina,dok su najmlađi učesnici bili šesnaestogodišnji blizanci.

DSC_3317 DSC_3325

Za Časni krst plivalo je 30 takmičara,uz obalu,na dužini od 33 metra,a plivačka staza predstavlja broj Hristovih godina kada je bio raspet na krstu. Osvajač Časnog krsta Milan Bulajić dobio je zlatni krst i ikonu,koju mu je uručio starešina Crkve Sveti Prokopije Nikola Ilić,dok su svim takmičarima uručene pohvalnice i majice.

– Zahvaljujem se svima koji su svojim trudom,darom i molitvom pomogli da se održi ova časna manifestacija. Danas je veliki pravoslavni praznik,dan kada su sve vode osvećene,a voda je početak života i znači blagodet Božju,rekao je otac Nikola i izrazio nadu da će narednih godina biti još više učesnika u bogojavljenskoj plivačkoj trci.

DSC_3332 DSC_3359

U ime lokalne samouprave pobedniku je čestitao i predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović,koji mu je ovom prilikom uručio ručni sat.

– Čestitam pobedniku i svima koji su učestvovali u ovom časnom takmičenju. Drago mi je što se danas ovde okupilo mnogo mladih ljudi. Lokalna samouprava će uvek podržavati ovakve manifestacije,koje su u duhu naše tradicije i pravoslavlja,rekao je predsednik Paunović.

DSC_3381 DSC_3394

Inače,Milan Bulajić je i prošle godine,kada je u Prokuplju po prvi put organizovano takmičenje,osvojio treće mesto. Kaže da je čast učestvovati u ovoj  trci i još veća čast i zadovoljstvo osvojiti Časni krst.

Najstariji takmičar,pedesetdevetogodišnji Ljubiša Paunović Žmiga je izjavio da svojim učešćem želi da pokaže mladima da su vedar duh,sport,ljubav,prave vrednosti kojima treba da se rukovode u životu,poštujući svoju veru i tradiciju.

I najmlađi učesnici,šesnaestogodišnji blizanci Kristijan i Bratislav Mijić nisu mogli da sakriju zadovoljstvo što su se svojim učešćem uvrstili u najhrabrije plivače. Njima je ovo prvo plivanje za Časni krst,ali se nadaju da će svake godine biti na časnoj plivačkoj stazi na Rastovničkom jezeru.  

DSC_3421 DSC_3428

Veličina slova: