Абрашевић најбољи у Бугарској
24. августа 2015.
Изабрано ново руководство Удружења
26. августа 2015.
Прикажи све

Чланови Удружења посетили „Топличке винограде“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

udruzenje%20vinogradara%201 

Чланови Удружења винограда „Топлица“ из Прокупља,на челу са председником Слободаном Станковићем,посетили су „Топличке винограде“ у Гојиновцу. Током посете они су разговарали са менаџером ове приватне фирме Драганом Ковачевићем о могућностима сарадње и развоја виноградарства у прокупачкој општини. Ковачевић је изразио велико задовољство посетом чланова прокупачком удружења и изразио наду да ће оваквих сусрета бити чешће у наредном периоду

Говорећи о оснивању и раду „Топличких винограда“ он је рекао да су први чокоти посађени пре шест година,да се под виновом лозом тренутно налази 35 хектара,да је прошле године отворена винарија чија корисна површина износи виже од 8.000 квадратних метара,да у наредном периоду планирају проширење засада под виновом лозом и да је у винограду засађена аутохтона сорта „прокупац“,„кабарне“,„савиљон“,„мерло“ и друге.

– За разлику од прошле године,коју би виноградари волели да забораве,ове године очекује се рекордан род у „Топличким виноградима“. Захваљујући повољним временским приликама,доброј обради земље и заштити очекујем да овогодишљи род буде око 150 вагона. Све произведене количине биће прерађене у сопственој винарији,рекао је он и додао да,захваљујући изузетно добром квалитету грожђа,очекује и производњу квалитетног вина.

Чланове Удружења он је информисао да виноградарство од оних који се желе бавити овим послом тражи стално едуковање,примену савремене технологије рада и прераде грожђа,присуство на стручним семинарима,симпозијумима и сајмовима.

-Припреме за проширење засада већ су кренуле. Планиран је да се у атарима села Гојиновац,Шишмановац и Горња Коњуша подигну нови засади винове лоте на површини од 20 хектара,изјавио је Ковачевић и додао да би садња нових чокота требала да крене крајем ове и почетком наредне године.

Председник прокупачког Удружења Слободан Станковић изразио је велико задовољством оним што је видео и сазнао о овом приватном предузећу.

– Прокупље је некада,не замо у нашој земљи,него и у иностранству било познато по квалитетном грожђу и винима. Виноградарством се сада баве само ентузијасти и љубитељи овог воћа. Након посете „Топличким виноградима“ и разговора са Драганом Ковачевићем убеђен сам да ће наш град у најскорије време поново заузети своје место на винској карти,не само у Србији,него и ван граница наше земље. Оволике површине под грожђем које су подигнуте за кратко време и планови за наредни период дају наду да ће све већи број Прокупчана у наредном периоду кренути са подизањем нових засада,рекао је он и нагласио да у наредном периоду они планирају чешће контакте са стручњацима ове фирме.

По његовим речима квалитет грожђа у виноградима је изузетно добар тако да ће и произведено вино бити по европским стандардима.

– „Топлички виногради“ су пример како се треба радити. Ова фирма омогућила је запошљавање одређеног броја стручњака и младих људи из сеоским средина. Проширењем засада отвара се могућност новог упошљавања младих са села. Ова чињеница даје наду да млади из Гојиновца,Прекадина,Доње и Горње Коњуше 

Величина слова: