Prodajna izložba i promocija knjige
23. oktobra 2015.
Nagrađeni literarci u Grčkoj
27. oktobra 2015.
Prikaži sve

Čuvanje i negovanje tradicije


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 abrasevic%20danas%20otvorit

Prvi ansambl prokupačkog KUD „Abrašević“ nastupio je na celovečernjem koncertu u Pančevu povodom 110 godina porodice „Abrašević“.

Na ovom koncertu,pored naših folklorista,učestvovala su i KUD „Abrašević“ iz Valjeva i Smederevske Palanke.

-Nastupili smo sa igrama iz Gornje Kosanice,Bujanovca i Leskovca. Da koncert nije bio samo slavljenički,već takmičarski,žiri koji bi ga ocenjivao imao bi veoma težak zadatak,jer su sve koreografije bile pobedničke,istakao je koreograf KUD „Abrašević“ i organizator folklornih aktivnosti  u Domu kulture Goran Denić.

U velikoj dvorani Kulturnog centra njihove nastupe je,prema rečima Denčića pratio direktor Nacionalnog ansambla „Kolo“ Vladimir Dekić,koji je na ovaj način pružio podršku amaterizmu.

Velika porodica kulturno-umetničkih društava „Abrašević“ ove godine obeležava jubilej 110 godina postojanja,koji u Srbiji broji 17 društava. Grupa „Abrašević“ osnovana je u Beogradu 1905.godine,a sva društva pod ovim nazivom imaju zajedničku misiju čuvanja i negovanja tradicije Srbije.

abrasevici%20danas

Publika u dvorani Kulturnog centra u Pančevu uživala je u 13 koreografija iz različitih delova Srbije.

Naši folkloristi,članovi KUD „Abrašević“ najavljuju 4. novembra u bioskopu „Toplica“ humanitarni koncert sa gostima iz Rusije,a novac od prodatih ulaznica namenjen je Društvu CDP u Prokuplju.

-Prvenstveni cilj organizovanja koncerta jeste humanitarni,ali pored toga on će potvrditi obostranu želju za daljim negovanjem srpsko-ruskih prijateljskih odnosa,naglasio je Goran Denčić,dodajući da će sutradan gosti iz Rusije imati koncert i u Blacu.

Koncert u Prokuplju će početi u 19 časova,a pre njegovog početka u holu bioskopa „Toplica“ biće otvorena izložba gostiju iz Sankt Peterburga. Oni će njome predstaviti svoje tradicionalno narodno stvaralaštvo. Ljubitelji likovne umetnosti ovu izložbu moći će da pogledaju i u petak 5. novembra,dokle će članovi KUD „Abrašević“ biti domaćini gostima iz Rusije u našem gradu. 

Veličina slova: