Ноћ музеја у Прокупљу
10. јуна 2014.
У току заменa водоводних цеви у центру Прокупља
12. јуна 2014.
Прикажи све

Деца посетила парк из праисторије


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Победници  еколошког квиза   знања,"Покажимо да познајемо и чувамо природу ",ученици свих  основних школа у Прокупљу,обишли " Споменик природе" у  Пребрези и    упознали се са природно историским значајем овог светски признатог  палеонтолошког локалитета.

  -Квиз  је организовало Јавно предузецће за заштиту и унапређење  природе Општине Прокупље  (ЈПЗЗП) поводом обелешавања светског  Дана заштите природе,како би  код деце школског узраста   потенцирали  здраве навике у очувању  животне околине, казао је  директор овог предузећа,Мирољуб Красић .
-Важност локалитета "Парк природе – Пребреза" је немерљива ,посебно     када се прециозно зна да овде постоји још много тога што указује на  бројне остатке из палеонтолошке прошлости овог краја који тек  треба  од угледају светлост дана,казао је Красић.
" Још једном смо на најбољи могући начин у амбијенту нетакнуте   природе,обележили Дан заштите природе,указујући деци на важност очувања природе и вредност овог природног добра које је значајно за  светску науку,истакао је Красић.
У Пребрези на отвореном у специјалним  витринама изложене су реплике  фосила праисториских животиња  мастодонта,зебре,хијене  и ретких  птица које су у пре више миленијума живеле на овом подручју.
Ово налазиште је од великог значаја за науку јер је указало на то да  су у праисторији Европа и Африка биле један континент ,као и на то да  је клима била другачија јер сада потомци овде пронађених животиња  живе  само у тропским крајевима.
 

breza%201 breza%202

breza%203 breza%204

Величина слова: