Понос и будућност Прокупља
27. јуна 2017.
Лекарско уверење за упис у средње школе
29. јуна 2017.
Прикажи све

Додељене Видовданске повеље

vidovdan1

Светоплички видовдански сабор у Конџељу  15. по реду,данас је почео литургијом у цркви Светих  архангела Михаила и Гаврила,у част и помен   косовским јунацима и јунацима Топличког устанка. 

Литургији је поред великог броја зитеља Топлице и гостију из Србије и иносртранства присуствао  и председник Општине Прокуплје ,Александар Симоновић са сарадницима.

 

Након литургије Сабор је свечано отворио овогодишњи домаћин ,  протојереј-ставрофор Младен Симић. Он је поздравио присутне  представнике  Топличког округа Општине Прокупље ,чланове Општинског већа,представнике других  топличких општина,удржења Топличана из Београда и Ниша,војске,  полиције,јавних установа,привреднике,уметнике,научне раднике госте и мештане.

vidovdan6                                                                                                                     vidovdan2

 

– И ово наше петнаесто саборовање,одржава се са посебним освртом и у спомен на страдале у Топличком устанку и свим борбама и биткама за слободу и православну веру. На овај свети дан наша је дужност да се најпре дубоко поклонимо младим ратницима,жртвама,мученицима којима дугујемо опстанак и слободу.Помен и жалосно сећање не смеју да гасе веру и наду,слободарску борбеност и снагу. Видовдан нас опомиње да су млади наша нада,светлост и будућност,а са овог места ми им  желимо да се  окупљају  само у радости и весељу,у игри и слободни као данас. Прилика је да се захвалимо свим људима доброг и широког срца који су свих ових година помагали одржавање сабора ,а то су чинили из љубави према Богу и својој Топлици. Чувајте Топлицу и чувајте љубав у срцу,поручио је отац Младен  Топличанима .

vidovdan3 vidovdan4

Традиционалне  Видовдаске повеље су за заслуге у развоју и промоцију привредних и културних вредности топличког краја добили најуспешнији људи пореклом из Топлице,који су  током ове године дали свој допринос развоју Топлице и очувању српства и традиције српског народа.

Овогодишња Видовданска повеља  додељена је  Компанији ЛЕОНИ због изузетног доприноса привредном развоју општине Прокупље као и учешћа у многим   хуманитарним акцијама.

Добитник  повеље Југ Богдан је  др Михаило Вукас  научни радник,  који већ 40 година живи и ради у Шведској. Награда му је припала између осталог и због промоције родољубља и неговања сећања на страдање српских интернираца у Норвешку током Другог светског рата.  Повеља Царица Милица додељена је  Росанди Симић,која је уз свог супруга свештеника  Младена Симића,свих ових година учествовала у  организацији и припреми  Светопличких  сабора и  великог срца дочекивала све православне поклонике храма у Конџељу.  Добитник  овогодишње повеље Милан Топлица је  Градимир Симић,члан Удружења Топличана из Ниша  .  Драган Вранић,  оснивач Завичајног удружења Топличана у Нишу,добитник је повеље Бошко Југовић,док је  повеља Милан Топлица припала Жељку Атанасковићу,члану Удружења Топличана  из Београда. Повеља Милан Топлица  додељена је  Владану Вукадиновићу,потпуковнику Војске Србије,док је Ненад Дељанин ,привредник  из Куршумлије добитник повеље Косанчић Иван.  Међу добитницима саборских повеља је и ученик трећег разреда Гимназије у Блацу,  Милун Павловић ,који је  одличним резултатима на републичким такмичењима из историје  на најбољи начин представио  свој завичачај.

vidovdan5 vidovdan7

–   У организацији Удружења Топличана у Београду,Завичајног удружења у Нишу,  свих топличких општина,  и црквене општине Конџељ  окупили смо  се да обележимо овај свети српски дан .   Традиција се наставља и сваке године овде је све је већи број гостију.   Данас су  са нама и  наши пријатељи из дијаспоре,Топличани који су доста помогли у организацији и који ће заједно са нама   тежити остваривању  циљева као што су   ширење православља,српства ,пријатељства и пре свега помоћи развоју Топличког краја,рекао је Драган Владисављевић председник Удружења Топличана у Београду,  које се већ дуги низ година свесрдно залаже за ширење јединства свих Топличана.

vidovdan%208 vidovdan11

–  Оно чиме  би могли да се похвалимо то је чињеница да су наша два члана  добитници Видовданских повеља .  У наредном периоду  планирамо још веће учешће у оваквим манифестацијама,са новим идејама и циљем да нас буде много више,рекао је председник  Завичајног удружења Топличана из Ниша.

 У оквиру   културног програма  наступили су глумци  прокупачког  позоришта „Хранислав Драгутиновић“ и  црквени хор Свети Прокопије ,а присутнима се  обратио и прокупачки  хроничар  Томица Ристић.  Традиционално је промовисан и нови број часописа „Топлички венац“,који уређује  прокупачки лекар и писац Драгољуб  Цане Мирковић.

crkva%20svetog%20pavla%20i%20gavrila

 

 

 

Величина слова: