У Прокупљу обележен Дан борбе против AIDS-a
1. децембра 2017.
Нови роман Сибина Шовића
5. децембра 2017.
Прикажи све

Дуг бивше власти угрозио функционисање Општине


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

dug1

По пресуди Привредног суда и Привредног Апелационог суда у Београду и пресуди Привредног суда у Нишу, Општина Прокупље обавезна је да Универзал банци АД у стечају из Београда исплати по правоснажном решењу износе у укупном збиру од 202.518.626,87 динара.

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић је на конференцији за новинаре, коју је одржао у присуству већника, обавестио јавност да је Општина Прокупље дужна да у року од 15 до 30 дана, исплати овај  дуг у висини од преко 202 милиона  динара, који је направило бивше руководство Општине Прокупље у периоду од 2007. до 2009. године. Оно је на тај начин задужило садашње и будуће генерације, али и локалну самоуправу и све грађане довело у веома тежак положај. Председник Симоновић се заложио да одговорни буду изведени пред лице правде.

dug2

Симоновић је подвукао да је локална самоуправа обавестила председника Републике Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић са каквим проблемима се Општина Прокупље сусреће.

-Ово дуговање је направила бивша власт у периоду од 2007. до 2009. године, а односи се на несавесно пословање у области инфраструктуре. На тај начин задужила је и нас и будуће генерације, које ће морати да враћају и плаћају старе дугове, истакао је Симоновић и нагласио да ће због ових, али и осталих дуговања Општина Прокупље формирати експертски тим, који ће се састојати од стручњака из различитих области, међу којима ће бити инжењери, економисти и правници. Они ће прегледати документацију из тог периода и предузети даље кораке на утврђивању одговорности.

Председник је нагласио  да је просто невероватно да је укупно 55 неплаћених рачуна за послове  које је уговорила Дирекција и да се вредност тих радова креће од пар милиона  до чак 48 милиона динара. Највећа дуговања  направљена су ипак у 2008. изборној години и износе чак 189 милиона динара.

dug3

Симоновић је нагласио да је бившој власти која је направила дуговања, Универзал банка Београд почетком 2012. године понудила решење кроз више опција за подизање кредита којим би се решио проблем исплате дуга. Како они то нису на време урадили тај дуг ће бити вишеструко већи са каматом, јер је на наплату стигла само главница дуга.

-Због ових дуговања Општина Прокупље је доведена у веома незгодну ситуацију. Трудићемо се да нађемо најбоље решење како бисмо ипак спровели у дело многе важне послове који су значајни за нашу општину, подвукао је Симоновић и додао да локална самоуправа сваког дана плаћа нека стара дуговања, јер преузевши власт, преузела је и обавезе.

Председник Симоновић је овом приликом нагласио да се у овој години пуно улагало и радило на инфраструктури у градском и сеоском подручју и да су  радови финансирани и уредно плаћани  из буџета без икаквог задуживања, домаћинским пословањем.

 

Величина слова: