Bolja rešenja za vodsnabdevanje i prevoz đaka
23. januara 2017.
Ministar otvara postavku „Toplički ustanak“
25. januara 2017.
Prikaži sve

Dugotrajni mraz oštetio mladice voća i useve

– Višednevne niske temperature u topličkom kraju oštetile su vrhove mladih stabala svih voćnih vrsta,izjavio je asistent za voćarstvo na Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi (VPŠŠ) strukovnih studija u Prokuplju Saša Milosavljević.

Prema njegovim rečima,nastradale su najviše mladice slabijeg zdravstvenog stanja i kondicije.

– Stabla su počela da se smrzavaju,ali do potpunog izmrzavanja stabla i odumiranja biljke dolazi kada temperature padnu do minus 30 i više stepeni,kazao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima,sada se ne može govoriti o tome da li će mraz uticati na izmrzavanje rodnih pupoljaka koje za posledicu imaju smanjenje roda,jer još uvek nije krenula vegetacija.

Ozimi%201 Ozimi%202

Ledeni dani doneli su i oštećenja na pojedinim ozimim kulturama.

– Neravnomerni snežni pokrivač doneo je i oštećenja na pojedinim ratarskim kulturama. Gde nije bilo snežnog pokrivača i gde ozima pšenica nije zasejana u optimalnom roku došlo je do malih oštećenja,rekao je profesor na VPPŠ Saša Petrović i dodao da oštećenja nema na pšenici gde je završena faza bokorenja. Na niske temperature najotporniji je raž,dok ozimi ovas pretrpi najveća oštećenja tokom dugotrajnih ledenih dana.

Da bi se dobio dobar i kvalitetan rod stručnjaci preporučuju da izmrzle vrhove voćnih stabala orežu,a ozime kulture prihrane mineralnim đubrivima.  

Sneg%20voce

Veličina slova: