OBAVEŠTENJE
10. aprila 2013.
Sastanak meštana i funkcionera u Žitnom Potoku
12. aprila 2013.
Prikaži sve

Episkop niški dr Jovan o Milanskom ediktu


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Crkva Svetog Prokopija i Narodni muzej Toplice organizovali su predavanje na temu „Milanski edikt“,na kome je govorio Njegovo preosveštenstvo episkop niški dr Jovan.

Pred brojnom publikom,među kojima su bili predstavnici prokupačkog sveštenstva,ličnosti iz političkog i kulturnog života grada,episkop niški dr Jovan je rekao da su dani Milanskog edikta najvažniji za sve hrišćane na svetu.

DSC_3271

– Ove 2013. godine navršava se 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. Ovaj najznačajniji dokument za hrišćanstvo potpisao je 313. godine car Konstantin Veliki. Ediktom je Konstantin izjednačio hrišćanstvo sa svim ostalim religijama,zabranio progon hrišćana i dozvolio širenje hrišćanske vere i na teritoriji Rimskog carstva. Osim što su legalizovani,hrišćani su dobili pravo da vrate svoju imovinu,koja im je bila oduzeta zbog ispovedanja zabranjene vere,ukazao je na značaj Milanskog edikta vladika Jovan.

DSC_3296

On je podsetio da je tim Ediktom crkvi garantovana sloboda po rečima carskim „Da dozvolimo i hrišćanima i svima drugima slobodu izbora i da sleduju veru koju bi želeli,kao i bilo kojoj božanskoj ili nebeskoj stvari,da bi mogli i svi koji su pod našom vlašću dobar i miran život voditi“.

– Ovo je prilika da malo preispitamo sebe,da se vratimo u prošlost i da prevaziđemo aktuelne podele,pogotovo u pravoslavnom svetu. Poruke cara Konstantina su aktuelne i svevremenske,a mi ih promovišemo kao opšte vrednosti,dodao je vladika niški dr Jovan.

Ovom prilikom episkop Jovan zahvalio se organizatorima skupa na pozivu i izrazio želju da se ponovo oživi manastir Svetog Nikole u Kuršumliji,drevno sedište nekadašnje Topličke episkopije.

DSC_3249

 

Veličina slova: