Уписан већи број првака
25. августа 2016.
Други уписни рок од 1. септембра
29. августа 2016.
Прикажи све

Европски ПРОРГЕС финансира нове пројекте

 progres

Европска унија и Влада Швајцарске обезбедиле су  2,5 милиона  евра за финансирање пројеката ,чији је циљ унапрађење живота грађана  у  34 општине југоисточне и југозападне Србије,међу којима је и општина Прокупље.

 Одобрена подршка подразумева финансирање 14 локалних инфраструктурних пројеката вредности 1,5 милиона евра,као и 17 микро и малих предузећа од 253.880. евра. Европски ПРОГРЕС ће такође кроз набавку  опреме у вредности 183.307. евра подржати 22 младих људи да започну сопствени бизнис.

-Европска унија и Влада Швајцарске ће наставити да подржавају развој локалне инфраструктуре који ће унапредити квалитет живота људи  као и укупног пословног амбијента који је предуслов за привлачење инвестиција,рекао је Грем Тиндал,менаџер Европског ПРОГРЕСА. Како је Тиндал навео,кроз подршку предузећима и самозапошљавању младих ,Европски ПРОГРЕС доприноси већој конкурентности локалне привреде,отварању нових радних места и подстицању предузетничког духа.

На састанку,који је јуче одржан у Врању подржане су и активности за спровођење мера  из Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња на локалном нивоу,за које је опредељено 150.000 евра.

Европски ПРОГРЕС,у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој,подржаће пројекте локалних самоуправа у примени електронског система  за издавање грађевинских дозвола. За ту намену опредељена су средства у износу од 71.000 евра. Одобрени су и критеријуми јавног позива  за спровођење стручног усавршавања у локалним самоуправама.

-Донели смо важне одлуке данас,пред нама је велики број пројеката,а оно што је битно је да охрабримо локалне самоуправе да се ангажују на припреми квалитетних пројеката који су у складу са потребама становништва и приоритетима развоја,истакла је Ана Станковић,менаџерка пројеката Делегације Европске уније у Србији.

У претходне две године Европски ПРОГРЕС је подржао 214 пројеката,од којих је 66 већ завршено,а међу оствареним резултатима истакнуто је ажурирање базе пореских обвезника у 16 локалних пореских управа,што треба да повећа приходе у локалним буџетима за 13 посто,као и   израда 20 главних пројеката који стварају предуслове за изградњу  и помажу општинама да обезбеде средства код донатора.

Величина слова: