Počela žetva pšenice
8. jula 2014.
Gosti pesnici iz Paraćina
10. jula 2014.
Prikaži sve

Evropski studenti u Pločniku


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 

studenti%20plocnik                    studenti%20plocnik%201

Arheološko nalazište Pločnik i Đavolju varoš posetila su 52 studenta iz nekoliko evropskih zemalja,Rusije,Slovenije,Engleske,Litvanije,Poljske i Slovačke. Njima je u Pločniku,jednom od centara evropske metalurgije,predstavljen život u doba neolita.

– Ovo je prva veća grupna poseta Pločniku u kojem je pre dve nedelje počela i prva turistička sezona,istakla je direktor Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković,dodajući da su studenti ovom prilikom upoznati sa istraživanjima na ovom lokalitetu od samog njegovog otkrivanja 1927. godine do danas.

Ona je podvukla da su gosti u autentičnom ambijentu imali priliku da vide i topljenje metala na način kako se to radilo u doba Vinčanske kulture na ovom prostoru.

Posle obilaska Pločnika ova grupa studenata posetila je i Đavolju varoš,koja je 2007. godine nominovana za jedno od sedam novih svetskih čuda prirode

Veličina slova: