О значају археолошког наслеђа
11. октобра 2017.
Гимназија обележила Дан школе
13. октобра 2017.
Прикажи све

Херојима у част

p_venaca%2011

Полагањем  венаца на споменик Топличанима палим у ратовима 1912.-1918.године и жртвама у Народном устанку 1917. године обележена је годишњица ослобођења Прокупља у Првом светском рату. Венце на споменик положио је земеник председника Општине Прокупље  Мирољуб Пауновић са сарадницима,представници Топличког управног округа,потомци ратника од 1912.-1920. године Прокупља,СУБНОР-а,српско-француског пријатељства и борачких организација.

Говорећи о ослобођењу Прокупља  у Великом рату  истакнуто је да су на  данашњи дан 1918.године у наш град умарширале јединице Прве српске армије на челу са војводом Петром Бојовићем.

p_venaca%2012

-Топличани и Срби су одувек ценили слободу. Често су кроз историју морали да крваре и гину,како би им се деца у слободи рађала. И те,1918.године напаћени четворогодишњим ратом народи Топлице и Србије радовали су се слободи. Слобода је и овог пута имала велику цену. Плаћена је животима најбољих синова ове земље,рекао је Пауновић истакавши да је ослобођење Прокупља 1918.године уследило само годину дана након избијања Топличког устанка,светлог примера у оквиру поробљене Европе.

Он је нагласио да смо почетком ове године,на начин достојан јунака страдалих у Топличком устанку,обележили стогодишњицу овог значајног датума када се цела Србија поклонила несебичној жртви Топличана за слободу.

У самом устанку од стране бугарских окупатора убијено је 20 хиљада људи,махом цивила,нејачи,старих,жена и деце.

-Са српском војском пре 99 година у ослобођењу Прокупља учествовали су и делови француске Коњичке бригаде,под командом генерала Огиста Шарла Тренијеа. Србија се у Првом светском рату уписала у ред најславнијих држава света,јер су се њени војници раме уз раме борили са савезницима. Овде су се родили топлички јунаци,припадници Гвозденог пука који су проглашени за најславнију,најодликованију и најхрабрију јединицу,од које су противници страховали,а ми се данас њоме поносимо,рекао је Пауновић.

p_venaca%2013

Председник Општинског одбора потомака радника 1012.-1920.године Прокупља  Јоксимовић Рафајло подвукао је да се традиције хероја ослободиоца Прокупља у Великом рату требају неговати и чувати од заборава.

У културном делу програма учествовали су ученици ОШ Милић Ракић Мирко и Никодије Стојановић Татко”. 

p_venaca%2014

 

Величина слова: