Успешна акција Поентирај за живот
16. јула 2015.
Сусрет рукометних ветерана
18. јула 2015.
Прикажи све

Историја локалне самоуправе у Прокупљу

Izlozba%20ls%201 Izlozba%20ls%202

У Народном музеју Топлице отворена је изложба „Историја локалне самоуправе у Прокупљу“. Поред изложбе,коју ће посетиоци моћи да погледају у наредних петнаест дана,овом приликом представљена је и књига под истим називом,аутора историчара кустоса Дарка Жарића и архивисте Драгана Лекића.

– Пред вама је изложба којом су обухваћени важни људи који су током протеклих 137 година водили Прокупље и представљали наш град као председници општина,начелници округа и народни посланици у скупштинама,рекао је председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и додао да је међу њима било врхунских интелектуалаца,успешних државника и представника готово свих професија.

Изложба „Историја локалне самоуправе у Прокупљу“,али и истоимена књига,представља водич кроз политичку историју нашег града.

Izlozba%20ls%203 Izlozba%20ls%204

– Овај вечерашњи скуп је и подсећање на прошла времена из визуре од готово једног и по века. Међу овим људима са ових фотографија,нажалост,неки нису више живи,па је ово и један својеврстан споменик њима и њиховом залагању за развој наше општине,истакао је председник Пауновић.

Према речима рецензента књиге „Историја локалне самоуправе у Прокупљу“ потпуковника др Миљана Милкића,политичка историја Прокупља,развој локалне власти,а посебно биографије политичара из нашег града до сада нису били предмет синтетизованог истраживања. Објављивањем ове књиге према његовом мишљењу та празнина је испуњена.

Подаци које су аутори,  историчар Дарко Жарић и архивиста Драган Лекић изложили су валидни,те због тога ова књига представља сигуран темељ и инструктиван путоказ за свако даље истраживање историје Прокупља и Топлице,као значајан сегмент проучавања српске политичке историје.

Она се наставља и увек ће се настављати,јер док год је нашег града,биће и људи који га воде у неку нову будућност,поручили су аутори.    

Izlozba%20ls%205 Izlozba%20ls%206

Величина слова: