„Сањалице“ на пријему код председника
8. новембра 2017.
Стална едукација пољопривредника
10. новембра 2017.
Прикажи све

Историја сведок пријатељства са Норвежанима

norveski%20ambasador%20muyej3

Приликом посете Прокупљу норвешки амбасадор Арне Санес Бјорнестад,заједно са председником Општине Прокупље и његовим сарадницима,посетио је Народни музеј Топлице,где се упознао са историјом и знаменитостима  нашег краја.

Посебну пажњу привукла му је најновија поставка Топлички устанак,  коју је ове године видео велики број посетилаца  поводом обележавања 100 годишњице од избијања устанка 1917. године.

norveski%20ambasador%20muyej2

Гости из Норвешке видели су  и сталну поставку посвећену Другом светском рату и НОБ-у . Том приликом су се упознали и са чињеницом да је велики број интернираца из Топлице било у немачким логорима у Норвешкој. То је била прилика и да се евоцирају успомене на велико пријатељство српског и норвешког народа из ратних дана,када су  норвешки пријатељи спасили велики број српских заробљеника.

Велико интересовање амбасодор је показао и за археолошку збирку  предмета пронађених на архео налазишту Плочник,најстаријем налазишту бакарне металургије у Европи.

 

norveski%20ambasador%20muyej3

Овом приликом амбасадор је поздравио и председника Филм клуба Прокупље Жикицу Јовановића и честитао  му на успешном представљању Норвешке путем Филмског фестивала“ Дани норвешког филма“ који се ових дана одржава у Прокупљу. 

Величина слова: