Јавни увид у нацрт другог ребаланса буџета
11. октобра 2013.
Фестивал „Лектирићи фест“
17. октобра 2013.
Прикажи све

Јавна дебата енергетска ефикасност


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Poštovani sugrađani,

Zadovoljstvo nam je da Vas ispred Ministarstva urbanizma i građevinarstva Republike Srbije,Nemačke organizacije za međunarodnu saranju – GIZ i Opštine Aleksinac,pozovemo da prisustvujete Javnoj debati na temu Energetska efikasnost u zgradarstvu,koja će se održati 18.10.2013. godine u sali Skupštine opštine Prokuplje sa početkom u 11.00 časova.

Javna debata predstavlja nastavak aktivnosti na realizaciji projekta Energetska efikasnost u zgradarstvu pod nazivom "Discovering Energy" koji se realizuje u 30 gradova i opština u Republici Srbiji.

Javnoj debati prisustvovaće eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti,predstavnici republičke i lokalne vlasti,kao i predstavnici brojnih finansijskih institucija. U tom smislu,pozivam Vas da iskoristite priliku i uzmete aktivno učešće u Javnoj debati iz oblasti koja je za Opštinu Prokuplje od vitalnog značaja.

 

Opština Prokuplje

IZVOD IZ PRAVILNIKA O USLOVIMA,SADRŽINI I NAČINU IZDAVANJA SERTIFIKATA O ENERGETSKIM SVOJSTVIMA ZGRADA

("Sl. glasnik RS",br. 61/2011)

Elaborat energetske efikasnosti je elaborat koji sadrži proračune,tekst i crteže u skladu sa propisom kojim se uređuju energetska svojstva zgrada

Energetski pasoš je dokument koji sadrži izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrada,energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava zgrade (sertifikat o energetskim svojstvima zgrade i koji ima sadržaj i izgled u skladu sa pravilnikom,a izdaje ga ovlašćena organizacija).

Energetski razred zgrade je pokazatelj energetskih svojstava zgrade,iskazan preko relativne vrednosti godišnje potrošnje finalne energije za grejanje [%],i predstavlja procentualni odnos specifične godišnje potrebne toplote za grejanje QH,nd [kWh/m2a] i maksimalno dozvoljene QH,nd,max [kWh/m2a] za određenu kategoriju zgrada.

Ovlašćena organizacija jeste privredno društvo,odnosno drugo pravno lice koje poseduje rešenje o ispunjenosti uslova (licencu) za izdavanje energetskog pasoša

IZVOD IZ PRAVILNIKA O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI ZGRADA

("Sl. glasnik RS",br. 61/2011)

Ovim pravilnikom bliže se propisuju energetska svojstva i način izračunavanja toplotnih svojstava objekata visokogradnje,kao i energetski zahtevi za nove i postojeće objekte.

Utvrđivanje ispunjenosti uslova energetske efikasnosti zgrade vrši se izradom elaborata EE,koji je sastavni deo tehničke dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole ili uz zahtev za izdavanje rešenja kojim se odobrava izvođenje radova na adaptaciji ili sanaciji objekta.

 

Величина слова: