Prokupčani na manifestaciji „Dani šljiva“ u Blacu
21. avgusta 2015.
Drugi deo jubilarnih Drainčevih susreta
25. avgusta 2015.
Prikaži sve

Još jedna zbirka umetničkih slika


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 grebac%20kolonija bkolonija2

Tradicionalna likovna kolonija "Boža Ilić",koju organizuje Narodni muzej Toplice,  po 18. put je okupila  umetnike iz Meksika,Makedonije i Srbije,koji su tokom sedmodnevnog druženja imali priliku da kroz zajedničko umetničko stvaralaštvo,razmene iskustva i steknu nova poznanstva.

Na prevoju između Malog i Velikog Jastrepca,u mestu Grebac,gde je priroda netaknuta i bogata motivima za umetničko stvaralaštvo,slikari su na dvadesetak novih slika ostavili svoje viđenje  poznatih likova iz Toplice,starih fasada ,prirode,ali i slobode ,koja je svojstvena za ove umetnike.

bkolonija3 bkolinija5

Slikari iz Meksika i Makedonije su redovni učesnici ove kolonije,zbog čega je ona i dobila međunarodni karakter. Šezdesetdvogodišnja Noemi Kalva Kastaneda kaže da je odlučila da dođe u Srbiju,pošto je od savojih kolega čula dosta o ovoj koloniji i o domaćinima koji su izuzetno srdačni i gostoljubivi.

-Naslikala sam tri slike koje su kombinacija tradicionalne i moderne tehnike meksičkog murala. Ovo je prilika da promovišemo svoje slikarske škole,kao i da razmenimo iskustva i upoznamo druge načine slikanja,istakla je slikarka iz Meksika.

Damjan Martinović iz Sremske Mitrovice kaže da je lako raditi u opuštenoj atmosferi i sa prijatnim ljudima kakve je ovde upoznao. -U svom likovnom opusu slikam dosta različito,najviše me inspirišu ljudi,zato i volim da slikam skulpture i portrete. Zabluda je da slikari imaju svoj svet,da su neshvaćeni. Umetnici su spektar različitih tipova,ali ono što im je zajedničko to je visok nivo senzibilnosti,što je izuzetno bitno za stvaralaštvo.

Najmlađi učesnik  kolonije je Aleksandar Paunković iz Prokuplje,autor jedne od najzapaženijih slika ovogodišnje kolonije "Boža Ilić".

–Naslikao sam portret  Rada Drainca,najvećeg topličkog pesnika i veliko mi je zadovoljstvo što sam pozvan da učestvujem na ovoj koloniji,gde sam stekao interesantna iskustva,upoznao slikare iz Meksika,Makedonije i drugih krajeva,ističe Aleksandar,student  Fakulteta primenjene umetnosti.

bkolonija4 bkolonija6

-Likocvna umetnost je sloboda stvaralaštva,počev od zadate teme ,umetnici se vezuju za ambijent,ali svaki slikar ima svoja pravila u slikanju. Ovde preovlađuje klasično štanfelajsko slikarstvo,radi očuvanja tradicije,jer je i Boža Ilić,čije ime nosi ova kolonija,bio štanfelajski slikar. Naravno,tu su još i tehnike ulje i akrilik na platnu,ali,kako umetnost podrazumeva slobodu,umetnicima je sve dopušteno,izjavio je kustos Muzeja Dragan Popović i dodao da će ljubitelji ove umetnosti imati priliku da  u Galeriji "Boža Ilić" vide slike sa ovogodišnje likovne kolonije.

Predstavnici Opštine Prokuplje,zamenik predsednika Ilija Đedović,većnici Milica Erić i Ljubiša Blagotić,kao i direktor Muzeja Toplice,Darko Žarić,posetili su slikare na dan zatvaranja kolonije,upoznali se sa ovogodišbnjim učesnicima i razgledali oko dvadesetak novih slika,nastalih na obroncima Jastrebca.

-Zadovoljstvo mi je i čast da pozdravim učesnike  jedne od  najznačajnijih kulturnih manifestacija u Prokuplju.Vi ste ovde stvarali sa velikim zadovoljstvom i ogromnom voljom,što se vidi na slikama koje ste stvorili i koje će obogatiti naš slikarski fond,obratila se umetnicima većnica za kulturu Milica Erić i zahvalila im na učešću,izrazivši  želju da naš grad i opštinu prezentuju  na najbolji način kako u Srbiji,tako i van granica naše zemlje.

 Slikare je takođe pozdravio i zamenik predsednika Opštine Prokuplje Ilija Đedović ,poželeo im mnogo uspeha u radu i stvaralaštvu i pozvao ih da i dogodine učestvuju u radu ove likovne kolonije koja nosi ime velikog topličkog slikara Bože Ilića.

Likovna kolonija "Boža Ilić" prvi put je otvorena 1997.godine u Žitnom Potoku,rodnom mestu slikara po kojem nosi ime,a umetnici  su inspiraciju i motive nalazili na Belom Kamenu,Hisaru,Kondželju,Grebcu.

 

 

Veličina slova: