Нови асфалт у седам градских улица
30. марта 2017.
У Прокупљу и Топлици убедљива Вучићева победа
3. априла 2017.
Прикажи све

Камен темељац за изградњу станова за избеглице


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Први потпредседник Владе Републике Србије Ивица Дачић и председник Општине Прокупље Александар Симоновић поставили су данас у Прокупљу камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице који живе на територији општине Прокупље.

dacic1

Прокупље је једна од укупно девет општина у Србији у којима ове године почиње изградња станова из другог Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије,чија је вредност око 13 милиона евра. Поред бројних донаторских организација,у финансирању изградње станова учествују и Влада Републике Србије и Општина Прокупље.

Након церемоније полагања камена темељца,којој су присуствовали народни посланик Дарко Лакетић,представници међународних организација,представници Општине Прокупље и грађани,присутнима се обратио први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић.

dacic2

Хвала вам што сте данас овде и што континуирано пратите и пружате подршку нашим напорима да пронађемо и обезбедимо трајна решења за избеглице које су деведесетих година прошлог века напустиле своје домове широм бивше Југославије и решиле да данас остану у Републици Србији.
Последице тих догађаја у Србији се и данас осећају. Иако уз помоћ међународне заједнице већ преко двадесет година настојимо да пружимо одржива решења и отклонимо последице ових  догађаја,размере проблема довеле су до тога да у 21.
 веку и даље на својој територији имамо близу 30.000 избеглица којима су у државама порекла ускраћена нека од основних права,укључујући неометан приступ имовини.
Србија је свесна чињенице да су за решавање овако тешких питања потребни и време и искрена посвећеност. За окончање избеглиштва неопходна је сарадња држава порекла и прихвата,као и спремност да се за сва отворена питања пронађу правична и одржива решења
.

dacic3

Верујем да ће то бити случај и овде у Прокупљу,у овом древном граду на обали Топлице,пуном потенцијала,граду који је био дом и уточиште многима,рекао је  Дачић и истакао да се ради о бесповратним донаторским средствима којима се обезбеђује кров над главом избеглицама у Србији.

Овом приликом Дачић је подсетио да је пре две недеље постављен камен темељац за изградњу 40 станова у Сремској Митровици,у Крушевцу је отворено градилиште за још 20 станова и да ће укупно у овој години бити изграђено 200 станова за избеглице у Србији.

dcic4

Ускоро и у Параћину почиње изградња зграде са 20 стамбених јединица,које се граде у оквиру истог,другог Потпројекта Регионалног стамбеног програма. Изградња станова у оквиру овог Потпројекта очекује се у још пет општина,у Вршцу,Бајиној Башти,Шиду,Шапцу и Кикинди.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а,а финансиран је средствима Европске уније,која је највећи донатор,Сједињених Америчких Држава,Немачке,Норвешке,Италије,Швајцарске,Данске,Турске,Луксембурга,Кипра,Румуније,Чешке,Словачке и Мађарске.
 

Величина слова: