Спортски викенд
10. октобра 2016.
Гимназија прославила Дан школе
12. октобра 2016.
Прикажи све

Киша зауставила бербу грожђа


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

kasni%20berba

Киша која пада последњих дана зауставила је бербу грожђа у “Топличким виноградима” у селу Гојиновац,која се простире на површини од 35 хектара. Током септембра убрано је око 60 тона раних сорти грожђа.

– Падавине су  разлог зашто је заустављена берба. Током прошлог месеца убрано је грожђе са површине од скоро 18 хектара. Очекујемо побољшање времена како би наставили бербу са осталих површина на којима су заступљене сорте “прокупац” и “каберне”,изјавио је менаџер у “Топличким виноградима” Драган Ковачевић и додао да очекује да се убере још 60 тона грожђа.

Све убране количине употребиће се за производњу вина у савремено опремљеној винарији. Вина ове фирме заштићена су са ознаком географског порекла

Оцењујући овогодишњу виноградарску годину он је напоменуо да она није била добра због пролећних мразева и падавина и да је због тога род слабији за 10 до 20 одсто у односу на прошлу годину.

– Чим се временски услови побољшају одмах настављамо са бербом да не дође до стварања буђи на грожђу,напоменуо је Ковачевић.

Да је род слабији потврдио је и Миливоје Стошић,виноградар из Рељинца. Према његовим речима због мраза и неадекватне заштите род грожђа у његовим виноградима,који се налазе на површини од близу једног хектара,мањи је за 30 одсто у односу на прошлу годину.

– Добро је што се из године у годину повећавају површине под виновом лозом и што се све већи број младих бави овом граном пољопривреде,изјавио је председник Удружења виноградара “Топлица” у Прокупљу Слободан Станковић и нагласио да су у протеклом периоду одржана многа предавања и трибине на којима је саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредно стручној служби Магдалена Тодоровић говорила о новим технологијама производње грожђа и вина.    

Величина слова: