Prekid u vodosnabdevanju zbog kvara
29. septembra 2016.
Spomenik junacima
1. oktobra 2016.
Prikaži sve

Krojački zanat kao kulturno nasleđe


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 I galerija Fil-art se svojim programom pridružila manifestaciji “Dani evropske baštine“. U njenom izložbenom prostoru predstavljeni su predmeti,koji su vlasništvo i nasleđe  Božidara Filipovića.

U programu ove večeri učestvovali su starešina crkve Sveti Prokopije otac Nikola i profesor istorije u Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ Zoran Pavlović.

filart3 filart2

-Našom crkvom treba de se ponosimo gde god u svetu da se nalazimo. Ona je veliki i svojevrstan biser duhovno-istorijskog nasleđa srpskog naroda,istakao je između ostalog govoreći o našoj crkvi  kao kulturnom nasleđu,starešina crkve Sveti Prokopije otac Nikola.

Profesor istorije Pavlović je publici u galeriji Fil-art govorio o starom krojačkom zanatu. On je istakao da je ovaj zanat poznatiji pod imenom šnajderski i da je Prokuplje nekada bilo veoma poznato po dobrim šnajderima.

-I zanati su deo našeg nasleđa koje treba da čuvamo. Svojom prošlošću,koja nam je u nasleđe ostavila mnoge važne i značajne istorijske datume i  spomenike kulture,treba da se ponosimo. Naših starih Prokupčana,koji su bili  majstori svog zanata,  kroz ovakve manifestacije treba  često da se setimo,jer i njihova dela su takođe naše kulturno nasleđe i veliko blago,naglasio je Pavlović. 

fil%20art%2011 

 

 

Veličina slova: