Берба раних сорти грожђа почела је у “Топличким виноградима” у Гојиновцу који се простиру на укупној површини од 35 хектара.
Грожђе сорте шардоне и кабарне-бело биће убрано са површине од 10 хектара.
– Због пролечних мразева овогодишњи род појединих сорти биће мањи и до 50 одсто. Високе температуре забележене у последња три месеца допринели су да квалитет грожђа буде изузетно добар,рекао је менаџер у “Топличким виноградима” Драган Ковачевић и додао да проценат шећера у убраном грожђу износи 23,5 процената.
Према његовим речима главна берба очекује се у првој половини октобра. Ковачевић напомиње да укупно очекује род од 120 до 130 хиљада килограма грожђа и производњу од око 80 хиљада литара различитих врста квалитетног вина. Производња ће се обавити у сопственој винарији која се простире на површини од 8.000 метара квадратних.
-Захваљујући агротехничким и другим заштитним мерама,примених нових технологија,повољним временским условима током лета и раду запослених овогодишњи род ће бити најквалитетнији од постојања фирме,изјавио је он додавши да је прва берба била пре шест година.
Вино “Топличких винограда”,које има ознаку геогравског порекла,бити пласирано и на тржиште Шпаније,Немачке,Кине,Црне Горе,Чешке и других земаља.