Održano takmičenje u plivanju
20. jula 2017.
Završene ovogodišnje slavske svečanosti
22. jula 2017.
Prikaži sve

Litija i praznično bdenije uoči gradske slave


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

liturgija%20pk%202

Prazničnim bdenijem i litijom kroz grad,sinoć su nastavljene svečanosti povodom obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije.

 U crkvi koja nosi ime zaštitnika grada Svetog Prokopija okupio se veliki broj građana  da prisustvuje prazničnom bdeniju koje je služio vladika Raško –prizrenski Teodosije sa sveštenstvom Toplice. Ovom svečanom činu prisustvovao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i domaćin slave Vladeta Stanković.

litija%20pk%201

Opština Prokuplje i crkva Svetog  Prokopija proslavljaju hramovsku i gradsku slavu,a ove godine  po prvi put organizovana je Litija.  Sa  velikom radošću Prokupčani su se okupili ispred crkve kako bi učestvovali u ovom svetom običaju i molitvi za spasenje i napredak grada.

litija%20pk%202

Nakon liturgije uz zvona sa gradske crkve,krenula je svečana litija  glavnom gradskom ulicom. U  njoj su učestvovali pripadnici ,vojske,policije,predstavnici Opštine Prokuplje,članovi Opštinskog veća,crkveni  i dečiji hor, deca u narodnim nošnjama,sveštenici,građani. Litijom su pronete i mošti Svetog Đorđa koje su pohranjene u gradskoj crkvi.

litija%20pk%203

Tokom litije održane su tri molitve-molitva za život i zdravlje Prokupčana, molitva za mir i blagostanje i molitva  za pomen svim  junacima  koji  su živote dali za očuvanje i slobodu Prokuplja. Kolona se kretala Jug Bogdanovom  i Kosovskom ulicom kojom je simbolično i zatvoren krug,do porte crkve,gde  je vladika Teodosije Prokupčanima čestitao gradsku slavu i poželeo svu radost,mir i blagostanje.

litija%20pk%204

 
Veličina slova: