Дани меда- Прокупље 2016
28. октобра 2016.
Јесења сетва у пуном јеку
1. новембра 2016.
Прикажи све

Лоша година за пчеларе

DSCN0112

 На традиционалној привредној манифестацији „Дани меда“ у Прокупљу,поред домаћина, Удружења пчелара „Пчелица“,учествовали су и пчелари из Ниша,Крагујевца и Пирота. Посетиоци су на њој по промотивним ценама,могли да купе различите врсте меда,пчелињих производа,али и опреме за пчеларство.

Овом приликом заменик преседника прокупачког удружења Љубисав Аранђеловић је истакао да је ова година за пчеларе била изузетно лоша.

DSCN0115

– То се догодило због пролећних мразева и кишног периода у време цветања,али и неконтролисаног прскања воћњака,чиме је ова година за пчеларе изгубљена. Наш основни задатак у наредном периоду биће да сачувамо пчелиња друштва током предстојећег зимског периода,нагласио је Аранђеловић и додао да су због тога неопхподна додатна улагања у пчелињацима.

Један од најстаријих прокупачких пчелара Божидар Војиновић испричао је да не памти овако лошу медоносну годину.

– Пчеларством се бавим од 1973. године и памтим године када су приноси били слаби,али никада колико ове године,изјавио је он и истакао да ће,без обзира на тренутно стање,наставити да се бави пчеларством.

Током трајања манифестације одржано је и предавање на тему „Узимљавање пчелињих заједница и пролећни развој“ о којој је говорио дугогодишњи пчелар из Крагујевца Раде Костадиновић.        

Величина слова: