Драмски студио Гимназије на фестивалу у Крагујевцу
27. марта 2017.
Санирање градских и сеоских саобраћајница
29. марта 2017.
Прикажи све

Места за позориште


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Dan%20poz%201 Dan%20poz%202

Светски дан позоришта прокупачки глумци обележили су богатим садржајима из свог програма. Било је ту,у правом смислу те речи,за сваког понешто. Приказани су одломци из представа „Каскадер“, „Удовичко коло“,„Аризани“ и „Женско јеванђеље“, казивали су се стихови који су славили позориште,подсећајући на то колико је оно важно у свакодневном животу.

Прокупачко аматерско позориште „Хранислав Драгутиновић“ вредно ради у сусрет свом великом јубилеју,веку постојања. Веома је важно и битно за све нас да оно негује позоришну традицију и нашој публици поклања квалитетне садржаје,који често доносе бројне награде са различитих позоришних фестивала. Зато је битно да и овај Светски дан позоришта обележимо „на даскама које живот значе“ у нашем граду,истакла је директорка Дома културе Тијана Петровић.

Светски дан позоришта обележава се од 1962. године,а 27. март је повезан са отварањем прве позоришне сезоне у Театру нација у Паризу. Прокупачки аматери су га ове године,на велико задовољство и публике и њих самих,обележили у условима какве сасвим сигурно заслужују,у својој новој згради.

Светски дан позоришта покренуо је Међународни театарски институт,који сваке године организује читање светске поруке. И ове године својим програмом,али и читањем порука истакнутих позоришних радника,прокупачки аматери подсетили су на снагу извођачких уметности и уметности стваралаштва.

Овогодишњу међународну поруку написала је француска филмска и позоришна глумица Изабел Ипер. За њу позориште представља „оног другог – оно је дијалог,одсутност мржње“. Оно надживљује све,ратове,цензуре,недостатак новца. Позориште,према њеним речима,има обилан живот који пркоси простору и времену,најсавременији комади се напајају прошлим вековима,а најкласичнији постају модерни сваки пут кад их изнова глумци постављају на сцену.

Програму обележавања Светског дана позоришта присуствовала је и већница за културу у Општини Прокупље Милица Ерић. 

Dan%20poz%203

Величина слова: