Ministar Nedimović uručio ugovore
4. jula 2017.
Sadržajan program Kulturnog leta
6. jula 2017.
Prikaži sve

Ministar Krkobabić u poseti Prokuplju


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

krko%20babic

Ministar bez portfelja zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj i javna preduzeća Milan Krkobabić sa saradnicima,posetio je danas Opštinu Prokuplje u okviru  programa podrške i sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Sastanku sa ministrom  prisustvovao je narodni poslanik Darko Laketić,načelnik Topličkog upravnog okruga  Nebojša Vukadinović,predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović,predsednici drugih topličkih opština ,kao i predstavnici  zadruga i poljoprivrednika iz Toplice.

krkobabic22)

-Obilaskom Topličkog okruga završavamo posete okruzima i predstavljanjem programa  mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije,a sve s ciljem da sačuvamo srpska sela,da im omogućimo da žive,rekao je Krkobabić obraćajući se novinarima.

-Ono što ćemo prvo učiniti to je revitalizacija postojećih zadruga i osnivanje novih. Planiramo da u naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji  formiramo  ili stavimo na zdrave noge 500 zadruga . Za tu namenu iz budžeta Republike Srbije izdvojeno je 25 miliona evra,istakao je Krkobabić.

krkobabic2

Prema njegovim rečima pokretanje privredne aktivnosti je udarni ekonomski deo  programa koji podrazumeva i unapređenje infrastrukture u smislu izgradnje zdravstvenih ambulanti ,pošta,  škola,crkava i naravno zadruga kako bi srpsko selo  funkcionisalo na najbolji način.

Kako je istakao Krkobabioć u interesu poljoprivrednika je njihovo povezivanje u zemljoradničke zadruge.

 -Cilj je da objedinimo mala poljoprivredna gazdinstva kojih u  Srbiji ima oko 631.000,na kojima radi oko 1.400.000 ljudi. Oni rade nevidljivo,niko ne tretira te male parcele od po 2,5 hektara u proseku na kojima  ljudi  sebi obezberđuju egzistenciju,podvukao je Krkobabić.

krkobabic%203

On je posebno naglasio da ova Vlada planira da uloži velika sredstva baš u tu oblast i da je to odlika samo ove Vlade ,odnosno da ni jedna prethodna na ovaj način nije brinula o malim poljprivrednim proizvođačima.

-Vreme je da se i tu uloži novac a radi se o velikoj sumi novca koji je namenjen za postojeće zadruge  i to u iznosu do 100 hiljada evra,ali iza  novoformirane za koje je planirano 50 000 evra inicijalnih sredstava,precizirao je Krkobabić.

-Od sledeće godine počeće formiranje složenih zadruga  za šta je planirano od 500.000 evra do  milion evra. To su zadruge koje bi po vertikali povezale već formirane i omogućile bi takozvanu višu bazu prerade odnosno da ono  što proizvedemo i preradimo,damo nekom i da nam to izveze što bi rešilo aktuelne i velike probleme proizvođača sa otkupom i plasmanom poljoprivrednih proizvoda,kazao je ministar.

Ministar Krkobabać u društvu sa predstavnicima lokalne samouprave obišao je i poljoprivredno gazdinstvo Vladana Orlovića u selu Resinac nadomak Prokuplja i upoznao se načinom proizvodnje u tom uglednom poljoprivrednom gazdinstvu. 

   

Veličina slova: