Svetosavska povelja i akademija
24. januara 2017.
Velika potražnja za ogrevom
26. januara 2017.
Prikaži sve

Ministar otvara postavku „Toplički ustanak“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

toplicki%20ustanak%20muzej

 Povodom obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka,u Narodnom muzeju Toplice,20. februara novu treću po redu,stalnu postavku  „Toplički ustanak 1917. godine“,otvoriće ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević.

-Ovaj naš veliki projekat podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije sa milion i 523 hiljade dinara,a potom smo dobili i dodatnih 460 hiljada dinara za samu postavku,međunarodni naučni skup,izložbu i svečanu akademiju. Autor postavke je kustos istoričar u Narodnom muzeju Toplice Petko Marjanović,rekao je direktor ove ustanove od nacionalnog značaja Darko Žarić.

Postavka će biti dopunjena novim fotografijama,predmetima i dokumentima koje je muzej sakupio u prethodnih 25 godina uz pomoć svojih sugrađana.

toplicki%20ustanak%20muzej%202

-Ova postavka će biti potpunija od prethodnih,jer će zahvaljujući novim predmetima posetiocima muzeja ispričati još ponešto što možda nisu znali o velikoj pobuni srpskog narodna protiv bugarskog okupatora,koja je započela 26. februara 1917. godine,a samo posle mesec dana je u krvi ugušena,istakao je Žarić.

U muzeju su već u toku radovi na uređenju prostora za novu postavku „Toplički ustanak 1917. godine“. Dosadašnja postavka biće preseljena u Kuršumliju u hotelu „Evropa“,čime će muzej u ovom mestu dobiti svoje odeljenje.

-Trenutno se obavlja gletovanje,potom će se pristupiti izradi spuštenog plafona,a onda izradi namenskog osvetljenja za potrebe postavke. Kroz sam dizajn i osvetljenje biće naglašeni najbitniji događaji Topličkog ustanka,  naglasio je  arhitekta Milan Radovanović,zadužen za idejno rešenje i dizajn postavke.

 Posle ovih radova  biće postavljeni panoi i vitrine,štampane zasene na prozorima,a potom će se pristupiti i štampanju sadržaja izložbe.

Prvu stalnu postavku „Toplički ustanak 1917. godine“  Narodni muzej Toplice  dobio je 1977.,drugu 1992. godine,a ova treća biće prikazana na stotu godišnjicu od ustanka.

 

muzej33

 

Veličina slova: