Završena berba šljive
28. avgusta 2017.
Slobodna 72 mesta
30. avgusta 2017.
Prikaži sve

Ministar uručio „Drainca“ Danojliću


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_7953 DSC_7991

Ovogodišnji laureat pesničke nagrade „Drainac“ Milovan Danojlić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević polaganjem cveća na spomen bistu velikog srpskog pesnika Radeta Drainca,označili su početak programa drugog dela  književne manifestacije Drainčevi susreti. Stihove pesnika u čiju čast se pesnička manifestacija održava skoro pola veka „Ovde je nebo moje“ kazivao je dramski umetnik Vico Dardić,a dobitnik Milovan Danojlić je govorio svoje pesme „To je moja zemlja“ i „Dunja“.

DSC_8083 DSC_8128

Program obeležavanja 48. Drainčevih susreta nastavljen je u Opštini Prokuplje gde je ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević uručio nagradu „Drainac“ akademiku Milovanu Danojliću,jednom od bardova srpske književnosti. Vukosavljević je prvi ministar kulture,koji je otkad se održava ova manifestacija,prisustvovao uručenju pesničke nagrade „Drainac“.

U prisustvu velikog broja gostiju iz Toplice i Srbije,ministar Vukosavljević je obećao pomoć gradovima na jugu Srbije,među kojima je naravno i Prokuplje,rekavši da su oni izvor mnogih talenata koji deluju tiho i skromno.
 
-Prokuplje ima veoma bogato kulturno nasleđe,a mi ćemo nastojati i ubuduće da sve događaje i manifestacije,koje imaju veliku važnost i značaj ne samo za ovaj kraj,nego i šire,pomažemo i trudimo se da dela uvek govore više od reči. Ova manifestacija je svakako važna,jer je sećanje dug prošlosti i kulturi,a uspomenu na dragocenog pesnika ovaj grad čuva na način hvale vredan,rekao je ministar Vukosavljević i dodao da je Danojlić osobena ličnost srpske kulture i čestitao žiriju na odluci kojom nagrađuje ovogodišnjeg dobitnika.    
dobitnik
On je naglasio da  Prokuplje već jeste svojom bogatom kulturnom baštinom i tradicijom dragoceni centar u Srbiji. 
-Ono što mi kao Ministarstvo kulture radimo i možemo da pomognemo jeste da putem različitih projekata pomažemo zaštitu i rad kulture u Prokuplju i to ćemo i nastaviti,naglasio je Vukosavljević.
 Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je pozdravljajući goste iz javnog i kulturnog života Toplice i Srbije rekao da su „Drainčevi književni susreti“  jedna od najstarijih književnih manifestacija u Srbiji.
 
 drainac%20opstina
-Posvećeni su delu i životu Radeta Drainca,pesnika koji je uz Miloša Crnjanskog i Rastka Petrovića obeležio same vrhove naše međuratne lirike. Opština Prokuplje i njene ustanove kulture duže od pet decenija kroz Drainčeve susrete doprinose ozbiljnijem proučavanju i popularizaciji Drainčevog dela. Kao manifestacija Drainčevi susreti su pronašli svoje mesto u kulturi Republike Srbije,doprinoseći decentralizaciji kulture i imaju uporište na zvaničnim najvišim mestima kreiranja kulturne politike,istakao je Simonović.
 
 Akademik Milovan Danojlić je govoreći besedu Draincu naglasio da mu nagrada mnogo znači jer je izričito pesnička i nema nikakvih društvenih računa i političke pozadine. U obrazloženju žirija,koji je radio u sastavu Goran Maksimović,Gordana Đilas i Dragan Barjaktarević,istaknuto je da je književnik Milovan Danojlić u zbirci pesama „Životi,životi“  za koju je dobio nagradu,dao snažnu lirsku ispovest u kojoj je sažeo svekolika životna iskustva i izveo zaključke o smislu života,o prolaznosti i smrti,o ljudskim radostima i patnjama,kao i o razlozima za neprestanu borbu i traganje za onim najvrednijim u ljudskom biću.
DSC_8198 DSC_8254
Ministar kulture Vladan Vukosavljević je sa svojim saradnicima obišao i prokupačku biblioteku „Rade Drainac“,gde je učenicima prokupačke Gimnazije,dobitnicima republičkih nagrada Jeleni Stojković i Milošu Miliću poklonio knjige. Knjige na poklon od ministra u ime biblioteke primio je direktor Dragan Ognjanović.
DSC_8275 DSC_8285
 
Veličina slova: