Седница Општинског већа
8. августа 2016.
Хуманост на делу
10. августа 2016.
Прикажи све

Министар Вербић на Видојевици


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Opservatorija%205

Министар просвете,науке и технолошког развоја у техничком мандату Срђан Вербић са сарадницима,посетио је јуче Астрономску станицу на планини Видојевица код Прокупља. Министра је дочекала већница за образовање,омладину и спорт Општине Прокупље Маја Ранђеловић,која је,заједно са делегацијом Владе  и београдске Опсерваторије обишла Астрономску станицу на Видојевици.

– Оно чиме треба да се похвалимо и поносимо у смислу научне инфраструктуре,то је овај најмоћнији телескоп и ова астрономска станица. На нама је сада да направимо истраживачку мапу пута,да дефинишемо која нам је инфраструктура неопходна да би Србија била конкурентна са осталим земљама у Европи. Ми желимо да учествујемо у пројектима за које имамо људске капацитете и финансијска средства,а ово је једно од таквих места које нам пружа ту могућност. Први снимци који су направљени новим телескопом пречника 1,4 метра показују да је ово изузетан инструмент са великим потенцијалом,у шта су се уверили и научници из разних земаља,који су одмах након његовог пуштања у рад овде одржали велики међународни научни скуп. За овако капиталну опрему,каква је овде на Видојевици,неопходни су и други садржаји,тако да је наредна фаза изградња павиљона у којем ће бити смештен телескоп. Средства за ту намену већ су издвојена из буџета Републике Србије,изјавио је министар Вербић.

Opservatorija%201

Роботизовани телескоп „Милутин Миланковић“ пуштен је у рад пре нешто више од два месеца на Видојевици. Његово постављање омогућиће нове посматрачке пројекте,значајне за даљи развој астрономије у Србији,као и за будуће укључивање Астрономске опсерваторије у актуелне,светске посматрачке програме. Контрола и надзор телескопа вршиће се преко интернета и неће захтевати оператере на лицу места. На простору западног Балкана тренутно не постоји телескоп сличних димензија који је способан да ради у оваквом режиму. Финансијска средства за набавку телескопа обезбеђена су једним делом од стране Европске уније кроз пројекат BELISSIMA, уз значајно учешће Републике Србије.

Заменик директора Астрономске опсерваторије Београд,Зорица Цветковић је овом приликом истакла да је Опсерваторија једина професионална установа која се бави  астрономским истраживањима у Србији.

Opservatorija2                Opservatorija%203          

– Дуго смо тражили  погодну локацију за истраживања,јер да бисмо имали добру  посматрачку астрономију,потребно је да имамо три испуњена услова,а то су   добро,ведро,прозирно небо,тамно небо,што је ова локација показала и добар телескоп,какав смо сада и добили. Изненађени смо резултатима какве смо добили након првих снимака,направљених новим телескопом,који се могу мерити са телескопима широм света. Изградњом новог професионалног павиљона имаћемо све услове да се укључимо у светске мреже посматрања,истакла је Цветковић. 

Ова атрактивна локација привлачна је за научнике,ученике,студенте,туристе,али оно што недостаје је путна инфраструктура која је у веома лошем стању. Први снимци са новог телескопа већ су отишли у свет,тако да је и Прокупље већ препознатљиво као занимљива дестинација. 

Opservatorija%204

Величина слова: