Обележен Светски дан Рома
11. априла 2016.
Премијерно „Мајстор и Маргарита“ у Прокупљу
13. априла 2016.
Прикажи све

Министарка одржала предавање студентима

polja1

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије проф. др Снежана Бошковић Богосављевић са сарадницима обишла је Високу пољопривредно-прехрамбену школу струковних студија у Прокупље где је студентима и професорима одржала предавање на тему Пољопривреда и рурални развој Србије у контексту улоге образовања младих.

На почетку предавања она је рекла да је пољопривреде изузетно важна грана привреде и све ће већи значај добијати у наредном периоду повећањем броја становника у свету и смањењем привредних ресурса,

– У Србије се пољопривредном производњом на различите начине бави више од 1.440.000 људи,што је скоро 20 одсто становништва наше земље. Оно што није добро јесте што 95 одсто носиоца регистрованих пољопривредних газдинстава  нису чланови ни једног пољопривредног удружења или задруге,изјавила је она и додала да се у просецу европских интеграција Србије морају мењати многи прописи и закони и исте прилагодити заједничкој пољопривредној политици ЕУ.

Министарка се посебно осврнула на поглавља 11,12,13 и 27 која се односе на пољопривреду и заштиту животне средине.

– У предходне две године у Министарству пољопривреде много тога се радила на прилагођавању наших прописа и предузимале су се многе мере како би се пољопривреде прилагодила стандардима ЕУ. На годишњем нивоу из ИПАРД програма Србији је намењено милијарду евра за пољопоривреду,рекла је Снежана Бошковић Богосављевић и навела да се просеци прилагођавања пољопривредних стандарда Европској унији не могу спровести без образованих младих људи.

Према њеним речима изузетно је важно да млади стичу нова научна и техничко-технолошка сазнања како би и наша пољопривреда била конкурентна на тржишту развијених европских земања.

У мерама које подстичу развој пољопривреде она се осврнула и на улогу локалних самоуправа које,свака на својој територији,тачно могу да препознају које гране пољопривреде могу да запосле младе.

– У сарадњу са ресорним министарствима локалне самоуправе би требале активно да учествују у развоју пољопривреде и руралном развоју како би,уз младу и стручну раду снагу,добили конкурентну и економичну производњу.

Министарка пољопривреде говорила је и о новим технологијама и о улози науке у функцији пољопривреде и руралног развоја,мерама и подршкама многих страних и домаћих субјеката за унапређење пољопривреде и неопходности још већег учешћа научних потенцијала у свим областима пољопривреде.

– Без обзира на техничко-технолошка и научна  достигнућа,постојању средстава,природних потенцијала нема пољопривредне производње ако немате младе,образоване и мотивисане људе које ће све своје потенцијале ставити у  развој и унапређење пољопривреде,нагласила је она.

Одговарајући на питање да ли Прокупље треба да има Пољопривредни факултет министарка Снежана Бошковић Богосављевић је нагласила да је инпресионирана оним што је чула и видела на овој јединој прокупачкој високообразовној установи.

polja2

– Оно што сам видела,чула и знала о Високој пољопривредно-прехрамбеној школи струковних студија у Прокупљу ме је инпресионирало и сматрам да ова школа треба да прерасте у факултет. Међутим,о томе одлуку доноси Министарство просвете,науке и технолошког развоја,изјавила је она и додала да је јако добро што се оволико младих определио да студира на ВППШ и што је интересовање за упис у школу и даље велико.

Помоћник директора Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија др Саша Петровић информисао је министарку пољопривреде и заштите животне средине о досадашњем и будућем раду школе.

– Висока пољопривредно-прехрамбена школа основана је пре 39 године. Током протекле скоро четири деценије она је доживела многе реформе и промене. Диплому школе у претходним годинама добило је близу 3.800 студената. Многи стручњаци дали су велики допринос развоју различитих грана пољопривреде,не само у Топлици,него и у другим крајевима Србије,рекао је Петровић и додао да наставу у школи на основним и специјалистичким студијама похађа скоро 800 студената.

Он је министарку информисао и о томе да су од 39 наставника 24 доктори наука и да се у унапређењу наставе улажу велика средства и да велику помоћ они имају и од стране Министартва пољопривреде и заштите животне средине.   

polja3

 

Величина слова: