Smanjena stopa nezaposlenosti
26. avgusta 2015.
Predstavljena knjiga “Duše topličkih pesnika”
28. avgusta 2015.
Prikaži sve

Mladi volonteri oživeli neolit u Pločniku

plocnik1111111111 plocnik%204 

Omladinski kamp u Pločniku,koji je organizovan u okviru projekta „Oživimo neolit“,okupio je dvadesetak volontera,učenika srednjih škola iz Prokuplja.

Nakon prve prospavane noći  u  kolibama ovog arheološkog lokaliteta,učesnici kampa su puni različitih utisaka,ali su svi istakli da je ovo jedinstveno iskustvo,koje ih je odvojilo od svakodnevnice i donelo nova saznanja i prijateljstva.

 

-Nas osmoro je prespavalo u kampu,dok su ostali ipak otišli svojim kućama,u civilizaciju.Impresioniralo me to novo iskustvo,bez struje,TV,telefona,nešto sasvim drugačije i zanimljivo. Veče smo proveli pričajući ,družeći se,važno je samo dobro društvo i nikada vam nije dosadno,istakla je  Nataša Đorđević.  

plocnik3333 

Tokom boravka u kampu ,učesnici su bili zaokupljeni raznim poslovima . Očistili su prostor oko kampa,uklonili rastinje i šiblje,popravili ogradu,a naučili su i da sprenjmaju hleb kakav se jeo u doba neolita. Takođe su se upoznali  sa procesom topljenja rude i dobijanja bakra ,kao i sa  tehnikom dekupaž na keramičkim ostacima koji su ovde pronađeni.

-Projekat  „Oživimo neolit“ sprovodi grupa mladih,Volonteri Prokuplja,uz podršku Edukativnog resurs centra iz Kruševca. Partner u projektu je  Narodni muzej Toplice koji nam je omogućio da dođemo i oživimo neolit i nadamo se da će ovaj projekat nastaviti da okuplja omladinu iz cele Srbije i inostranstva,kazala je Slađana Milosavljević,predsednik Volonterskog centra  Prokuplje.

Veličina slova: