Održano skupštinsko zasedanje
18. aprila 2017.
Predstava i filmovi u Domu kulture
20. aprila 2017.
Prikaži sve

Mraz smanjuje rod


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

1-krosnja-prepuna-cvetova 

Nestabilne vremenske prilike i nagle promene temperature mogu da utiču na prinose voća .Nakon visokih temperatura,koje su iznosile i do plus 25 stepeni,došlo je do zahlađenja i obilnih padavina. Prema prognozama meteorologa u narednih nekoliko dana u ranim jutarnjim časovima moguća je i pojava mraza.

– Nakon obilaska terena može se očekivati bolji rod višnje u odnosu na prošlu godinu. Za razliku od višnje,stanje u zasadima šljive je slabije. Bez obzira na ovu činjenicu za kvalitetan i dobar rod utiču mnogi faktori. Jedan od faktora su i vremenske prilike. Nagle promene temperature i obilne padavine negativno mogu da se odraze na tek zametnute plodove višnje,šljive i drugog voća,izjavio je asistent za voćarstvo na Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi strukovnih studija u Prokuplju Saša Milosavljević  i istakavši da mraz i temperature ispod nule mogu negativno da se odraze na plodove voća.

Poljoprivredni stručnjaci voćarima preporučuju da nakon prestanka padavina pristupe tretiranju svojih voćnjaka odgovarajućim zaštitnim sredstvima.  

Veličina slova: