Skulptura u službi istorije
30. avgusta 2017.
Budućnost našeg grada
1. septembra 2017.
Prikaži sve

Muzika i stihovi za Drainca


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

monodrama%201

Odavno prokupačka publika nije imala priliku da sa toliko pozitivne tišine,uživa u monodrami,do sinoć,kada je mlada glumica Marija Đajić iz Trebinja vrlo emotivno,ispričala priču o ljubavi dva velika pesnika,Radeta Drainca iz Srbije i  Jelisavete Bagrjane iz Bugarske.

-Osetila sam veoma pozitivnu podršku ovdašnje publike. Iako,mi je smetalo što nisam igrala u pozorišnoj sali, jer je neko stalno otvarao vrata i ulazio i izlazio,pamtiću ove veče kao vrlo lepo.  Volim Raku Drainca i njegove stihove i drago mi je da sam ovde kada se u vašem gradu održavaju pesnički susreti njemu u čast,rekla je glumica Marija Đajić.

Ona je dodala da je ovo  njen autorski master rad sa kojim je završila master studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tekst je baziran na poetičnom odnosu između srpskog pesnika Radeta Drainca i bugarske pesnikinje Jelisavete Bagrjane koji je privukao pažnju ove mlade glumice. Radnja je smeštena u Sofiji 1930. godine.

Rade Drainac je moj omiljeni pesnik. Otkrila sam ga na drugoj godini studija. Sam istraživački proces  trajao je godinu dana i bio je jako uzbudljiv,jer sam želela da uđem u sve pore života ova dva velika pesnika,istakla je Đajićeva.

monodrama%202

Ovom monodramom „Na dan svođenja računa“ mlada glumica je,kako je naglasila zapravo morala uraditi nešto  za sebe,ali i Drainca.

-On je strašno inspirativan. Priča o njima dvoma je u isto vreme i velika i važna,divna,burna i dramatična. Zavoleli su se slučajno u vreme kada ništa nije bilo na njihovoj strani. Prepreke su bile svuda oko njih,ali oni nisu marili za to,ispričala je Marija rekavši da ovu predstavu pred prokupačkom publikom igra šesti put.

Po završetku ovog dela programa,usledilo je uživanje u stihovima pesnika koji su ove godine došli da se zajedno sa domaćinima,podsete na lik i delo velikog srpskog pesnika Radeta Drainca.  

monodrama%203

Veličina slova: