Živi muzej za građane
8. juna 2016.
Obeležena godišnjica Čegarske bitke
10. juna 2016.
Prikaži sve

Na Vidojevici najveći teleskop u regionu

teleskop%201

Na planini Vidojevici,udaljenoj 25 kilometara od Prokuplja,postavljen je i pušten u rad najsavremeniji teleskop na Balkanu. Teleskop nazvan „Milutin Milanković“,prečnika glavnog ogledala 1.4 metra,obezbedila je Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i nadležno ministarstvo u okviru projekta  „Belissima“,a njegova vrednost iznosi milion evra.

Astronomska stanica na Vidojevici postala je jadna od vodećih i najsavremenijih stanica ovakve vrste na prostoru jugoistočne Evrope i prema rečima astronoma,vratiće Srbiju u centar istraživanja u oblasti moderne posmatračke astronomije.

Novi teleskop dvostruko je veći od teleskopa s kojim su astronomi u Srbiji do sada radili,potpuno je automatizovan i prema  očekivanjima astronoma,omogućiće  niz naučnih otkrića u narednom periodu.

-Novi teleskop predstavlja bitan prodor u posmatračkoj astronomiji beogradske Astronomske opservatorije i služiće isključivo u naučne svrhe. Korišćenjem različitih astronomskih tehnika moguće je posmatranje bliskih galaksija,izučavanje mase Mlečnog puta,kao i praćenje malih tela poput kometa i asteroida,kazao je astronom na astronomskoj stanici na Vidojevici,Miodrag Sekulić.

Na Vidojevici je u organizaciji beogradske Opservatorije održan naučni skup na kome je učešće uzelo četrdesetak astronoma iz Srbije,Mađarske,Češke,Austrije,Nemačke i Engleske.

-Cilj ovog skupa bio je da poveže naučnike koji se bave astronomijom,kako bi razmenili mišljenja i naučne podatke,ali i dogovore nove projekte i pravce astronomskog istraživanja,rekao je viši naučni saradnik Srđan Samurović.

Inače,astronomski stručnjaci tvrde da je astronomska stanica nadomak Prokuplja u potpunosti opravdala svoja očekivanja i pretpostavke da je nad Vidojevicom nebo kristalno jasno i najprozračnije u čitavoj Srbiji,zbog čega je povoljno za astronomska istraživanja.

Veličina slova: