Вече топличке поезије
31. августа 2016.
Марија Тимотијевић очарала Прокупчане
2. септембра 2016.
Прикажи све

Награђен песник из Житорађе


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

tim55

Као део програма песничке манифестације „Драинчеви сусрети“ било је и ове године вече на коме је додељена награда за најбољу песничку збирку топличког писца. Ове године она је припала  песнику  из Житорађе Горану Антанасковићу за збирку песама „Тајна руже“. Донатор ове награде је Топличанин Ратомир Тимотијевић Тим,који је и ове године љубав према свом крају и поезији,на овај начин поделио са својим земљацима

Разматрајући продукцију топличке поезије за 2015. годину,жири у саставу председник Драган Огњановић и чланови Даниел Јовановић и Љубиша Красић,нагласили су да се за разлику од ранијих година објављивало у свим општинама Топличког округа.

– То је чињеница која охрабрује  и указује на већу распрострањеност и разноврсност песничке продукције. У ужи избор уврштене су три књиге „Сећање на нас“ Зорице Прентић,објављене у издању Књижевног друштва „Раде Драинац“ из Прокупља,„Дивља трешња“ Банатског културног центра“ из Новог Милешева,ауторка живи у Куршумлији,  и „Тајна руже“ Горана Поп Антанасковића,Књижевног друштва „Раде Драинац“,рекао је председник жирија Огњановић.

Донатор награде Ратомир Тимотијевић Тим је овогодишњем добитнику награде „Најбоља топличка збирка поезије 2015. године“ Горану Поп Антанасковићу уручио награду у новцу и плакети.

Аутор награђене збирке је овом приликом истакао да је веома почаствован тиме што је њему припала награда и да је вест о томе примио врло емотивно.

-Без емоција нема писања,нити песме без бола. Моје песме највише говоре о мом родном крају,јер све што проживљавамо и радимо увек нас врати огњишту. Топлица је увек проговарала из мене када сам био далеко од ње. Мисли и осећања преточена у стихове су говорили о томе шта осећам на најбољи начин,нагласио је Антанасковић.

Ово је Горанов првенац,целокупни досадашњи песнички опус. Отуд је књига обимнија од уобичајених збирки поезије. На 130 страна упознали смо стварање у свим фазама његовог стваралаштва,почев од млађих дана,па све до последње зреле фазе песничког стваралаштва.

-Антанасковићева поезија заснована је на тананој емотивности,која је и основна одлика његовог певања. Лајтмотив његовог певања је љубав као покретачка сила и одраз људске душе. Његове песме су у сагласју са интересовањем за музику,а одликује их изражена ритмичност и музикалност,стоји у образложењу жирија за доделу награде „Најбоља топличка збирка поезије 2015. године“.

Ово вече,а са њима и 47. „Драинчеви сусрети песника“ завршени су стиховима које су казивали песници,учесници ове важне и значајне манифестације,која се већ пола века одржава у част великог топличког песника Рада Драинца.

Величина слова: