Прокупачки Дом ученика најуспешнији на Домијади
4. априла 2017.
Вечерас се завршава ФЕДЕС
7. априла 2017.
Прикажи све

Награђени најбољи ромски ђаци

romi1

 Поводом 8. априла Међународног дана Рома,већница за образовање и спорт у Општини Прокупље Маја Ранђеловић,примила је најбоље  ученике ромске националности из Основне школе „Никодије Стојановић Татко“. Пријему је присуствовала и већница за кулуру Милица Ерић и педагошки асистенти Сафет Сушица и Саша Алишановић.

Књигама је награђено три ученика Марија и Бојана Саћиповић и Марио Мутић.

-Посебно ми је задовољство да у име Општине Прокупље угостим и наградим најбоље ученике ромске националности. Надам се да ћете својим личним примером бити подстрек и водиља  својим друговима,као и да ћете се активно укључити у све друштвене активности,а самим тим учинити и велики помак у интегрисању ромске популације у свим сегментима друштва,рекла је већница Ранђеловић и пожелела им пуно успеха у даљем школовању.  

romi2 romi3

Педагошки асистенти су похвалили најбоље ђаке и истакли  да су они добар пример осталима како треба учити. Они су наглсили да  Прокупље  предњачи по броју студената у односу на Ниш,који је много већи град и да у односу на њега  има више студената и то седам.

romi4

Ранђеловићева је нагласила да су се кроз разговор са ученицима могла препознати различита интересовања,како у области образовања,тако и у области спорта и културних дешавања,где су ученици ромске националности равноправно заступљени са осталом децом.

-Задовољни смо тиме што поред поштовања својих традиционалних обичаја,учествују  у свим манифестацијама на нивоу града. Као  локална самоуправа и убудуће ћемо одговорно  настојати  да улажемо у едукацију и образовање младих Рома,а посебан акценат ставићемо на осмишљавање и пилотирање система ране идентификације проблема и реаговања на исте,а све у циљу што масовнијег укључивања ромске популације у друштвени живот  – потврдила је већница Маја Ранђеловић,након што је најбоље ученике наградила књигама.

Општине Прокупље,Владичин Хан  и град  Пирот обухваћене су пројектом  „Механизми за спречавање осипања ученика ромске националности из образовног система.“

-То што деца ромске националности не иду у школу или је напуштају веома рано,  касније  доводи до низа нежељених друштвених исхода,повећане стопе  криминалитета,већих социјалних давања,немогућности здравствене заштите и многих других нежељених ефеката,подвукла је Ранђеловић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Величина слова: