Прокупачки Дом ученика најуспешнији на Домијади
4. априла 2017.
Вечерас се завршава ФЕДЕС
7. априла 2017.
Прикажи све

Награђени најбољи ромски ђаци


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

romi1

 Поводом 8. априла Међународног дана Рома,већница за образовање и спорт у Општини Прокупље Маја Ранђеловић,примила је најбоље  ученике ромске националности из Основне школе „Никодије Стојановић Татко“. Пријему је присуствовала и већница за кулуру Милица Ерић и педагошки асистенти Сафет Сушица и Саша Алишановић.

Књигама је награђено три ученика Марија и Бојана Саћиповић и Марио Мутић.

-Посебно ми је задовољство да у име Општине Прокупље угостим и наградим најбоље ученике ромске националности. Надам се да ћете својим личним примером бити подстрек и водиља  својим друговима,као и да ћете се активно укључити у све друштвене активности,а самим тим учинити и велики помак у интегрисању ромске популације у свим сегментима друштва,рекла је већница Ранђеловић и пожелела им пуно успеха у даљем школовању.  

romi2 romi3

Педагошки асистенти су похвалили најбоље ђаке и истакли  да су они добар пример осталима како треба учити. Они су наглсили да  Прокупље  предњачи по броју студената у односу на Ниш,који је много већи град и да у односу на њега  има више студената и то седам.

romi4

Ранђеловићева је нагласила да су се кроз разговор са ученицима могла препознати различита интересовања,како у области образовања,тако и у области спорта и културних дешавања,где су ученици ромске националности равноправно заступљени са осталом децом.

-Задовољни смо тиме што поред поштовања својих традиционалних обичаја,учествују  у свим манифестацијама на нивоу града. Као  локална самоуправа и убудуће ћемо одговорно  настојати  да улажемо у едукацију и образовање младих Рома,а посебан акценат ставићемо на осмишљавање и пилотирање система ране идентификације проблема и реаговања на исте,а све у циљу што масовнијег укључивања ромске популације у друштвени живот  – потврдила је већница Маја Ранђеловић,након што је најбоље ученике наградила књигама.

Општине Прокупље,Владичин Хан  и град  Пирот обухваћене су пројектом  „Механизми за спречавање осипања ученика ромске националности из образовног система.“

-То што деца ромске националности не иду у школу или је напуштају веома рано,  касније  доводи до низа нежељених друштвених исхода,повећане стопе  криминалитета,већих социјалних давања,немогућности здравствене заштите и многих других нежељених ефеката,подвукла је Ранђеловић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Величина слова: